9.9.12

Το βράδυ το κρίσιμο ραντεβού...


Δοκιμασία για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης αποτελεί ο χειρισμός της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το «κλείσιμο» του πακέτου μέτρων.

Το γεγονός έγινε έντονα αντιληπτό τις.... τελευταίες ημέρες, όταν φανερά ή κρυφά, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, παρουσίασαν τις εναλλακτικές τους προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο, καλώντας το να τις μελετήσει και να τις παρουσιάσει στην τρόικα.

Αναμένεται, δε, να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο σήμερα, στην συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, που έχει οριστεί για τις 7 το απόγευμα.

Τα περιθώρια άλλωστε στενεύουν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που λίγο νωρίτερα, στις 4 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, δεν θα τους αφήσει πολλά περιθώρια αντιδράσεων.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ό,τι χρειάζεται, μιλώντας ο ίδιος χθες από το βήμα της ΔΕΘ για άδικες περικοπές και επώδυνα μέτρα, που υποσχέθηκε πάντως ότι θα είναι τα τελευταία και θα επιχειρηθεί να αποκατασταθούν σταδιακά όταν ανακάμψει η οικονομία της χώρας.
Οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί πάντως, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, διαμηνύοντας από μέρες ότι δεν πρόκειται για μονοκομματική κυβέρνηση και «απαιτώντας» την συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αναμένεται να επιμείνουν στις «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων τους – ώστε να αποφύγουν και την εσωκομματική «ανταρσία» κατά την ψήφιση των μέτρων - αντιπροτείνοντας σειρά ισοδύναμων μέτρων.

Και ενώ ήδη το υπουργείο Οικονομικών χαμηλώνει τον πήχη, σημειώνοντας ότι δεν απαιτείται να βρεθεί σήμερα λύση, δεδομένου ότι απομένουν λίγες μέρες ως το κρίσιμο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου, την σκυτάλη των συζητήσεων με την τρόικα παίρνουν αμέσως μετά οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να έχουν ήδη προγραμματίσει τις συναντήσεις τους με τους επικεφαλής της για αύριο.

Την Τρίτη μάλιστα, ο πρωθυπουργός ταξιδεύει αυθημερόν για την Φρανκφούρτη προκειμένου να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με το βλέμμα πάντως στην Σύνοδο Κορυφής της 18-19 Οκτωβρίου.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: