17.9.12

Σύσκεψη Στουρνάρα με εκπροσώπους των τριών κομμάτων το βράδυ της Δευτέρας για τα μέτρα...


Σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με εκπροσώπους των τριών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 της Δευτέρας. Προηγήθηκαν η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό και στην συνέχεια με την τρόικα. Μετά τη ... δεύτερη σύσκεψη ανώτατο στέλεχο του υπουργείου δήλωσε ότι «Υπάρχει περαιτέρω πρόοδος, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται»

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις του κ. Στουρνάρα με την τρόικα καθώς θα υπάρχουν καθημερινές συναντήσεις μεταξύ τους, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμα το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποίησε από τις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εν όψει της νέας συνάντησής του με την τρόικα το απόγευμα. Παρών ήταν περίπου για μία ώρα και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε.

Ο κ. Στουρνάρας εξήλθε από το Μέγαρο στις 14:15 και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους είπε πως επρόκειτο για μια συνάντηση ρουτίνας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι προϋπόθεση για να «κλειδώσει» το πακέτο των 11.9 δισ., απάντησε: «Θα το δούμε».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απομένουν για να κλείσει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν οι απολύσεις στο Δημόσιο, η μείωση των χαμηλών συντάξεων, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και παράλληλα οι εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους ως το 2020 από τις οποίες εξαρτώνται τόσο η επιμήκυνση όσο και το νέο «επίσημο» κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Στην Αθήνα ο Χόρστ Ράιχενμπαχ

Παραλλήλως στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Βασικά θέματα συζήτησης με τον κ. Στουρνάρα θα είναι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ο τρόπος παρακολούθησης των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τομείς πάνω στους οποίους εργάζονται στην Αθήνα οι ειδικοί της Ομάδας Δράσης.

Την Τρίτη ο κ. Ράιχενμπαχ θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη με κύρια θέματα την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και την επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Συνολικά ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει επαφές με επτά υπουργούς και αναμένεται να αναχωρήσει την Πέμπτη...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: