7.9.12

Βαν Ρόμπαϊ: «Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη»...


«Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη. Οι εταίροι της θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν, εφόσον μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, αμέσως μετά τη συνάντησή του, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον έλληνα Πρωθυπουργό. «Είμαι...
πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα αποδώσει» πρόσθεσε. «Είπα στον κ. Βαν Ρόμπαϊ ότι οι αντοχές των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους. Οι θυσίες πρέπει να πιάσουν τόπο», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις επίμονες και επίπονες προσπάθειες της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τόνισε την ανάγκη άμεσης αποδέσμευσης της επόμενης δόσης, ώστε να κατευθυνθεί στο εσωτερικό της χώρας για την ανάπτυξη.

Eθεσε, επίσης, το θέμα των συνεχών δηλώσεων που βλάπτουν την ελληνική υπόθεση, αλλά και το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Η έλευσή του Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχουν στη χώρα μας κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες το τελευταίο διάστημα, καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται να λάβει ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενώ κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Παράλληλα, στην Αθήνα επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας. Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα παραμείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια εβδομάδα έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα έχουν την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα.

Θα ακολουθήσουν στο διάστημα 10- 13 Σεπτεμβρίου και οι επισκέψεις στα άλλα υπουργεία.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την τρόικα τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στις 11.45 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων.

Η τρόικα θα ενημερωθεί από τα τεχνικά κλιμάκια για τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων και ειδικά για το σχέδιο περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ, ενώ θα εξετάσει και κάποιες άλλες προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να διευθετήσει η Κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα έχει εγείρει ενστάσεις για το 18% των παρεμβάσεων του πακέτου περικοπών, ήτοι για μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντικαταστήσει με ισοδύναμα.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών τους στην Αθήνα τα κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος την οποία θα θέσουν υπόψη του Eurogoup στις 8 Οκτωβρίου. Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβει μια πρόγευση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία από την τρόικα κατά το άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας την επόμενη Παρασκευή.

Σημειώνεται πως οι επικεφαλής της τρόικας είχαν αποχωρήσει στις 5 Αυγούστου από την Αθήνα ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο επαφών με την Κυβέρνηση...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: