3.9.12

Τα κόμματα παίρνουν τα... μέτρα τους...


Οριστικοποιούνται εντός της εβδομάδας τα μέτρα των 11,5 δισ., ύστερα από νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Τα κόμματα λαμβάνουν τα μέτρα τους, ώστε παρά τις όποιες ρητορικές εξάρσεις να μην υπάρξουν σημαντικές διαρροές στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Να ...

ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διεργασίες έως την Παρασκευή επιθυμεί ο πρωθυπουργός, ώστε ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει τον πλήρη φάκελο στην τρόικα, που φθάνει στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου

Συναγερμός έχει σημάνει στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, εν όψει της επικύρωσης -πολύ δε περισσότερο εν όψει της επικείμενης ψήφισης στη Βουλή- των μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Το «πακέτο» μαμούθ αναμένεται να «κλειδώσει» μέσα στην εβδομάδα, μετά και τη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει -πιθανότατα την Τετάρτη- ο πρωθυπουργός με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, ο κ. Σαμαράς θέλει οι εσωτερικές διεργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει τον πλήρη φάκελο στην τρόικα που φτάνει στην Αθήνα στις 7 του μηνός.
Στόχος του Αντ. Σαμαρά στις συναντήσεις που θα έχει με τον Χ. βαν Ρομπάι και τον Μ. Ντράγκι είναι η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό
Στόχος του Αντ. Σαμαρά στις συναντήσεις που θα έχει με τον Χ. βαν Ρομπάι και τον Μ. Ντράγκι είναι η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα μέτρα που έχουν ήδη προταθεί από το οικονομικό επιτελείο, καθώς δεν υπάρχουν και ουσιαστικά περιθώρια. Παράλληλα, τα ίδια πρόσωπα θεωρούν ότι τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και εκείνοι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, παρά τις διαφωνίες, τις ενστάσεις και τις διαφοροποιήσεις που ενδεχομένως υπάρξουν σε ρητορικό επίπεδο, θα στηρίξουν τα μέτρα και δεν θα υπάρξουν σημαντικές -σε αριθμό- διαρροές.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει και στη σύσκεψη που θα έχει με τους κυβερνητικούς του εταίρους ότι ο χρόνος πιέζει δραματικά τη χώρα μας καθώς θα πρέπει όλες οι αποφάσεις να έχουν ληφθεί πριν από τον Οκτώβριο. Εφόσον τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν περάσει από τη Βουλή, τότε η κυβέρνηση θα πιέσει για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι αυτό μπορεί να γίνει στην τακτική σύνοδο του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και δέκα ημέρες αργότερα, στη Σύνοδο Κορυφής, να θέσει με επίσημο τρόπο πλέον το θέμα της επιμήκυνσης.

Μέχρι τότε ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, μέσα από τις συναντήσεις που θα έχει με τον κ. Χ. βαν Ρομπάι την Παρασκευή και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μ. Ντράγκι στις 11 του μήνα. Με τον δεύτερο θα συζητήσει εκτενώς το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών (και κατά συνέπεια της αγοράς) και θα τονίσει την ανάγκη, μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, να ξεκινήσουν σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, κάτι που επισημαίνει σταθερά σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, σε δηλώσεις του χθες, επανέλαβε ότι «ο επόμενος χρόνος θα είναι η χρονιά της αναχαίτισης της ανεργίας, των λουκέτων, της ύφεσης και θα έρθει η ανάκαμψη».

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ
Προσκλητήριο Σαμαρά και κομματική πειθαρχία

Με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας σχεδιάζει να «φρενάρει» ο πρωθυπουργός τυχόν διαφοροποιήσεις βουλευτών του κόμματός του. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει την πικρή εμπειρία της ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου, όπου άλλες διαβεβαιώσεις είχε για το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και άλλο ήταν το τελικό αποτέλεσμα, έχει αποφασίσει να αναλάβει ο ίδιος την εσωκομματική διαχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είναι προγραμματισμένη για αύριο, θα εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στη λήψη αυτών των δύσκολων αποφάσεων.

Θα επαναλάβει ότι είναι η τελευταία φορά που λαμβάνεται ένα τέτοιο πακέτο μέτρων και θα δεσμευτεί ότι το 2013 θα ξεκινήσει η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Θα ζητήσει από όλους να κινηθούν συντεταγμένα και θα σημειώσει ότι σε αυτήν τη χρονική συγκυρία δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις, ούτε δεύτερες σκέψεις, ούτε για προσωπικές στρατηγικές και διαφοροποιήσεις.

Θα ζητήσει, τέλος, τη στήριξη της κυβέρνησης και προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι και η απόφασή του να υπάρξουν μέσα στο φθινόπωρο εξορμήσεις βουλευτών στην περιφέρεια και συντονισμένη παρουσία τους στα μέσα ενημέρωσης.

Στο εσωτερικό της ΝΔ, πάντως, δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής φαινόμενα «ανταρτών». Με εξαίρεση τον βουλευτή Δράμας και πρώην αστυνομικό κ. Δ. Κυριαζίδη και τον κ. Κ. Γκιουλέκα, ουδείς άλλος έχει εκδηλώσει δημόσια τον προβληματισμό του σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει στη διαδικασία ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.

ΤΟ «ΚΑΥΤΟ» ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ

4 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, στο Βερολίνο.

5 Σεπτεμβρίου: Σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

7 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΕ Χ. βαν Ρομπάι και άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

9 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς. Την ίδια ημέρα η τρόικα θα συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.

10 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό.

11 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

13 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα με τον Γάλλο ομόλογό του, Π. Μοσκοβισί, στην Αθήνα.

14 Σεπτεμβρίου: Εναρξη των εργασιών της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στη Λευκωσία.

Γιάννης Σαραντάκος
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: