23.9.12

Πού το πας εσύ, θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση; ...

Το δραματικό παρασκήνιο και όλοι οι «εκρηκτικοί» διάλογοι μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και του Πολ Τόμσεν την περασμένη Πέμπτη.
Ο άγριος καβγάς Στουρνάρα-Τόμσεν σημάδεψε τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Ο... υπουργός Οικονομικών εξοργίστηκε από τη συμπεριφορά του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έφθασε στο σημείο να θέσει θέμα παραίτησής του και να ζητήσει από τους επικεφαλής της τρόικας να φύγουν από το γραφείο του.

«Τελειώσαμε. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό να υπογράψει πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» είπε όταν κορυφώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών.

Χωρίς την παρέμβαση του Μ. Μορς της Κομισιόν η διαπραγμάτευση θα είχε λάβει πρόωρο τέλος.

H Τετάρτη ήταν μία έντονα φορτισμένη ημέρα για τον κ. Στουρνάρα. Από το πρωί το υπουργείο Οικονομικών ήταν για ακόμη μία φορά «περικυκλωμένο» από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις επικείμενες περικοπές, ενώ λίγες μόλις ώρες πριν από την έντονη λογομαχία με τον Π. Τόμσεν είχε δεχθεί επίθεση από το ΠΑΣΟΚ για τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς του
Αισθάνθηκε ότι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και πως καλείται χωρίς στήριξη να φέρει σε πέρας μία εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή.

Είχε διαπιστώσει τις τελευταίες ημέρες την αρνητική στάση του Δανού αξιωματούχου όπως και την «απόσταση» που χώριζε το ΔΝΤ από ΕΕ και ΕΚΤ, αλλά δεν περίμενε πως στην τελική ευθεία για να κλείσει το πακέτο, ο Τόμσεν θα έθετε «βέτο» ζητώντας μεγαλύτερο «κούρεμα» αποδοχών για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
Πού το πας εσύ, θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση;

Η σύσκεψη στη μεγάλη αίθουσα του τρίτου ορόφου όπου δίνονται οι συνεντεύξεις Τύπου με τα τεχνικά κλιμάκια για την οριστικοποίηση των μακροοικονομικών σεναρίων είχε τελειώσει λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα.

Ο κ. Στουρνάρας συνοδευόμενος από τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς ανέβηκαν στον έκτο και πέρασαν στο γραφείο του υπουργού. Είχαν να κλείσουν μια διαφορά 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Γι' αυτό και προτίμησαν μία «κλειστή» σύσκεψη, με τους συνεργάτες τους να εξετάζουν λεπτομέρειες του προγράμματος στην αίθουσα Παπαληγούρα.
Ματίας Μορς
Ματίας Μορς

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την...έκρηξη που θα ακολουθούσε.

Είχαν συμπληρώσει μία ώρα συζήτησης σε υψηλούς τόνους όταν η εμμονή του κ. Τόμσεν έφερε στα όριά του τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Γ. Στουρνάρας σηκώθηκε από το τραπέζι και απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ σε έντονο ύφος.

«Τέλος, ως εδώ. Σας έχω παρουσιάσει παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Καταργούμε δώρα, μειώνουμε προνοιακά επιδόματα. Δεν πάω παραπάνω», είπε και ξεκαθάρισε: «Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθολόγιο και συνταξιοδοτική δαπάνη».
Κλάους Μαζούχ
Κλάους Μαζούχ

«Ούτε ένα ευρώ» επανέλαβε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του. Ο Π. Τόμσεν έδειξε να ξεπερνά το αρχικό σοκ θεωρώντας ότι ο συνομιλητής του «μπλοφάρει» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Παρέμεινε ψύχραιμος και πιστός στην αρχική του θέση λέγοντας. «Εδώ έχουμε αδιευκρίνιστα μέτρα 4 με 5 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και να κλείσει με αυτά το πακέτο».

Ηταν φανερό πως ήθελε να οδηγήσει τη συζήτηση σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Οικονομικός το αντελήφθη και... αντεπιτέθηκε

«Τελειώσαμε. Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση», είπε αφήνοντας εμβρόντητη την ηγετική ομάδα της τρόικας.

Στο σημείο αυτό ο Π. Τόμσεν έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι δεν ετίθετο θέμα «μπλόφας».

«Δηλαδή μας λες να φύγουμε;» ρώτησε.

Ο υπουργός ήταν εκτός εαυτού και πλέον οι φωνές του παρά τη «διπλή» ηχομόνωση της βαριάς πόρτας ακούγονταν στον χώρο υποδοχής.

«Ναι, να σηκωθείτε και να φύγετε», αντέτεινε. Η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει. Ο Γ. Στουρνάρας, ένας τεχνοκράτης εξαιρετικά ήπιων τόνων, ζητούσε από την τρόικα να φύγει από το γραφείο του.

Ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, που μέχρι εκείνο το σημείο είχε παραμείνει αμίλητος, παρενέβη, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, μία οριστική ρήξη που θα τα τίναζε όλα στον αέρα.

Με ένα νεύμα του ζήτησε να ηρεμήσουν όλοι και απευθυνόμενος στο Γ. Στουρνάρα επιχείρησε να τον κατευνάσει. «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε μία λύση. Θα δουλέψουμε μέρα και νύχτα και θα τα καταφέρουμε» ανέφερε και πρότεινε να ολοκληρωθεί σε εκείνο το σημείο η σύσκεψη και να επαναληφθεί το απόγευμα της Πέμπτης. Ολοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν ήταν τυχαία η στάση του κ. Μορς, ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κ. Μαζούχ δείχνουν πιο διαλλακτικοί και πιο συζητήσιμοι.

Αλλωστε από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 4.30 το πρωί της Πέμπτης Στουρνάρας και Μορς ήταν σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

Μίλησαν κατ' επανάληψη στο τηλέφωνο και αντάλλαξαν e-mails.

Το τελευταίο μήνυμα προς τον υπουργό Οικονομικών ήταν καταλυτικό.

«Μην τα παρατάς Γιάννη. Δεν πρέπει να παραιτηθείς. Θα το παλέψουμε και θα βρούμε λύση».

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν δεν είχε άδικο.

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ νέου αργά το απόγευμα της Πέμπτης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε για πρόοδο που φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά σε λύση.

Επαναλήφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου να λέει ότι δεν υπάρχουν πλέον «θέματα σύγκρουσης».

Το ραγισμένο από τη σφαίρα τζάμι
Το βλέπεις; Εκεί θες να πάμε;

Ο Π. Τόμσεν κοιτούσε απορημένος τον υπουργό Οικονομικών που μόλις του είχε ζητήσει να αποχωρήσει. Ο Γιάννης Στουρνάρας κοίταξε έξω από το παράθυρο, το οποίο «κοσμεί» εδώ και καιρό, από τις ημέρες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μια τρύπα από σφαίρα. Την έδειξε στον Τόμσεν και τον ρώτησε:

«Οσο για εσένα, δεν καταλαβαίνω τις θες από την Ελλάδα. Τη βλέπεις αυτή, έγινε από σφαίρα. Εκεί θέλεις να πάμε; Ετσι θέλεις να γίνει η Ελλάδα; Θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση».

Και πριν προλάβει να πάρει απάντηση συνέχισε:

«Σας επαναλαμβάνω, τελειώσαμε. Εχω μείνει μόνος μου. Δεν έχω στήριξη από κανένα κόμμα ούτε και από εσάς. Σηκώνομαι και φεύγω». Η τελευταία του ατάκα δεν σήκωνε παρερμηνείες.

Εμμονή στις λεπτομέρειες
Η μαύρη λίστα και το λάθος

Αυτό που έβγαλε από τα ρούχα του τον Γιάννη Στουρνάρα δεν ήταν τόσο η επιμονή του... σκληρού Π. Τόμσεν να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα διαρθρωτικών παρεμβάσεων, αλλά το γεγονός πως έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται ότι το πακέτο περιέχει ήδη πολύ δύσκολα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να δοκιμάσει τις κοινωνικές αντοχές.

Οπως λένε συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, πριν αρχίσει η τα­ραχώδης σύσκεψη, οι δύο πλευρές είχαν έλθει σε συμφωνία για πε­ρικοπές δαπανών ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Ολες επικεντρωμένες σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων κατάργηση των δώρων για όλους τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, κλιμακωτές μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ, ψαλίδισμα οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και κατάργηση εποχικών επιδομάτων.

«Οταν έχεις φθάσεις στα 7,5 δισ. ευρώ με αιματηρές περικοπές, δεν είναι δυνατόν να δέχεσαι αφόρητες πιέσεις να κόψεις κι άλλα από τις ίδιες πηγές», προσθέτουν χαρακτηριστικά...

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο αιφνιδιάστηκε από την εμμονή σε λεπτομέρειες. Αναφέρουν για παράδειγμα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες σχολείων, από την οποία το υπουργείο υπολόγιζε 50 εκατ. ευρώ.

Η κουβέντα μόνο γι' αυτό το μέτρο κράτησε δύο ώρες, γιατί τα τεχνικά κλιμάκια στη θέση των 50 εκατ. ευρώ είχαν βάλει ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.

Η έκρηξη
Τελειώσαμε. Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών. Να πάτε να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση
Το τελεσίγραφο
Τέλος, ως εδώ. Δεν πάω παραπάνω. Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ένα ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις
Ματίας Μορς
«Μην τα παρατάς, Γιάννη», έγραψε στο SMS που έστειλε τα ξημερώματα στον υπ. Οικονομικών ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα
Κλάους Μαζούχ
Πιο διαλλακτικός και πιο συζητήσιμος από τον Δανό του ΔΝΤ εμφανίζεται και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην ομάδα των δανειστών

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: