1.9.12

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των μέτρων...


Στην τελική ευθεία της οριστικοποίησης του πακέτου των μέτρων εισέρχεται το οικονομικό επιτελείο δεδομένης της οριστικοποίησης του ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, το πρωί της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου.

Ο ΥΠΟΙΚ θέλει να έχει το... πλήρες πακέτο έως την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου προκειμένου να το παρουσιάσει στον Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο.

Αμφίβολο, πάντως, είναι εάν όλες οι λεπτομέρειες θα έχουν ξεκαθαρίσει έως τότε δεδομένων των ενστάσεων που προβάλλουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το πρώτο μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με την πλήρη κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προκειμένου οι μειώσεις στις των συντάξεων να αρχίσουν από το 1000€.

Σε περίπτωση διατήρησης των δώρων οι μειώσεις θα έπρεπε να αρχίσουν από τα 700€ και με συντελεστές που ενδεχομένως να φτάσουν το 25%.

Το ακραίο σενάριο στις προτάσεις Στουρνάρα είναι η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, δηλαδή στα 67.

Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι συνταξιούχοι θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών αφού επιπλέον στις προτάσεις βρίσκονται η στέρηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών αλλά και για όσους έχουν δική τους κατοικίας, η εφαρμογή αναδρομικής από το 1995 ρήτρας για όσους έλαβαν μεγαλύτερο εφάπαξ από τις εισφορές που κατέβαλαν, αλλά και αύξηση των απαιτούμενων χρόνων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Σημείο τριβής και τα ειδικά μισθολόγια. Η πρόβλεψη στον κατάλογο των μέτρων για περικοπές 336εκ€ έναντι των αρχικών 400εκ€ δείχνει πως πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι να εξαιρεθούν ελάχιστοι.

Πάντως προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31δισ.€ δεν αποτελούν μόνο η συμφωνία επί των περικοπών των 11,5δισ.€ και η προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, αλλά και η θετική αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, ως βιώσιμου, κάτι που φαίνεται ότι διχάζει προς το παρόν τα μέλη της τρόικας.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της μεγαλύτερης ύφεσης, της υποαπόδοδης μέτρων, της καθυστέρησης στις μεταρρυθμίσεις και της απουσίας αποκρατικοποιήσεων το χρέος -ως ποσοστό του ΑΕΠ- δεν θα υποχωρήσει κάτω του 120% του ΑΕΠ το 2020.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σενάριο 1
Κατάργηση 13ης - 14ης σύνταξης
Μειώσεις συντάξεων πάνω από 1000€

Σενάριο 2
Διατήρηση 13ης-14ης σύνταξης
Μειώσεις συντάξεων απο 700€

Σενάριο 3
Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: