19.9.12

Νέα μέτρα φτώχειας, προβλέπει η Ισπανία...


Η Ισπανία προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας και αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης αλλά ακόμη δεν ζήτησε βοήθεια ή παρέμβαση της ΕΚΤ. Οι αγορές ηρέμησαν, και η Ισπανία ελπίζει ότι... αυτό θα διαρκέσει. Αυτά επισημαίνει η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφορικά με την κατάσταση της Ισπανίας, επισημαίνοντας ότι «το Eurogroup του Σαββατοκύριακου στη Λευκωσία, θα αποτελούσε την ιδανική ευκαιρία του Ισπανού υπουργού Οικονομίας Ντε Γκίντο να εκδηλωθεί. Δεν το έκανε, ούτε για ενδεχόμενο πρόγραμμα βοήθειας, ούτε για παρέμβαση της ΕΚΤ, ούτε για αναχρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών-τα περίφημα 60 δισ. τα οποία η Μαδρίτη είχε εκτιμήσει απαραίτητα την περασμένη άνοιξη».

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την εφημερίδα το μόνο που ανακοίνωσε ο Ντε Γκίντο είναι ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα όριζε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων. «Στα μάτια ορισμένων παρατηρητών-διπλωμάτες οι οποίοι αναφέρονται από τον ευρωπαϊκό Τύπο κυρίως- θα μπορούσε να είναι το σήμα για μία προσεχή αίτηση βοήθειας, διότι η Μαδρίτη, για να τη λάβει, θα πρέπει να σεβαστεί μία σιδερένια πειθαρχία» επισημαίνει.

Συνεχίζοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι η ισπανική κυβέρνηση ακολουθεί κυρίως την πολιτική που θεωρεί απαραίτητη για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά. Δείχνει να συνεχίζει να πιστεύει ότι θα μπορέσει να αποφύγει την ταπείνωση ενός προγράμματος βοήθειας, αναφέρει.

«Η Ισπανία προσπαθεί να αντέξει το περισσότερο δυνατόν και η μείωση των επιτοκίων είναι ένα σημάδι ελπίδας. Μπορεί να αποφύγει ένα τέτοιο πρόγραμμα» σημειώνει ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, όπως αναφέρει η Le Soir. Αλλά παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού μειώθηκε, τα βασικά προβλήματα της Ισπανίας παραμένουν αυτά που ήταν: ρεκόρ της ανεργίας, ανάπτυξη απούσα, εξουθενωμένες τράπεζες. Και η Μαδρίτη θα χρειαστεί ρευστό, κυρίως για να αντιμετωπίσει την επόμενη προθεσμία αποπληρωμής τον Οκτώβριο, σημειώνει η εφημερίδα η οποία καταλήγοντας αναφέρει τα εξής:.

«Ο Ισπανός πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μία αίτηση βοήθειας αντιστοιχεί σε πολιτική αυτοκτονία.

»Από την Αθήνα ως το Δουβλίνο, οι κυβερνήσεις που το έπραξαν κατέρρευσαν γρήγορα. Η Μαδρίτη, λοιπόν, θα παρουσιάσει νέες μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες θα μπορούσε να είναι μία αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά τις 28 Σεπτεμβρίου.

»Σε αυτήν επίσης την ημερομηνία, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της, όπως και τα τεστ αντοχής των ισπανικών τραπεζών. Εν τω μεταξύ, ο δρόμος αντιδρά προκαταβολικά. Αυτό το Σαββατοκύριακο, 65.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις»..

Δεν υπάρχουν σχόλια: