10.9.12

Απεργιακός αναβρασμός στα νοσοκομεία...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
«Ομηροι» του χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ παραμένουν οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του, πληρώνοντας από την τσέπη τους φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις. Νέος κύκλος ταλαιπωρίας ξεκινά για τους πολίτες αυτή την εβδομάδα, καθώς στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν ...
δυναμικά και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος της αποπληρωμής των φαρμακοποιών, όμως παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα τακτοποιηθούν και οι παλαιότερες οφειλές, οι εκπρόσωποι του κλάδου εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Στάση αναμονής τηρούν και οι συμβεβλημένοι γιατροί, οι οποίοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας έως και την Τετάρτη. Τότε, και ανάλογα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για την εξόφληση των οφειλών, θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Σε απεργιακό αναβρασμό όμως βρίσκονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο. Παράλληλα, αναζωπυρώνονται οι αντιδράσεις για τις απλήρωτες εφημερίες, για τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, για τα «ψαλιδισμένα» προγράμματα εφημεριών αλλά και για τις συγχωνεύσεις κλινικών.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Σωτηρία: οι γιατροί έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία (έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο), καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο - ημέρα γενικής εφημερίας.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η συγχώνευση δύο πνευμονολογικών κλινικών θα έχει αποτέλεσμα την απώλεια τουλάχιστον 30 κλινών, ενώ κατηγορηματικοί είναι και για τις περικοπές στα προγράμματα εφημεριών.
«Γεννά εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι το νοσοκομείο μας δαπανά υπέρογκο ποσό (4 εκατ. ευρώ ετησίως) για τον καθαρισμό και 5 εκατ. ευρώ ετησίως για τις εφημερίες των γιατρών. Δουλεύουμε απλήρωτοι για μήνες, ηθικά και υλικά εξοντωμένοι, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ολοένα μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και σε δυσμενείς συνθήκες ελλείψει των πάντων, προφανώς εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών».
Σκηνές ενός υπό κατάρρευση ΕΣΥ εκτυλίσσονται και στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. «Οι εφημερίες στις οποίες προσέρχεστε είναι επικίνδυνες για τη δική σας υγεία, καθώς και των οικείων σας», αναφέρουν οι γιατροί του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή τους.
Και ενημερώνουν τους ασθενείς ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί να περιμένουν θα είναι περίπου ο διπλάσιος, «ο γιατρός που θα σας εξετάσει θα είναι εξαντλημένος, ενώ πιθανότατα δεν θα είναι ειδικός αλλά ειδικευόμενος, αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν εφημερεύει καν επιμελητής ειδικευμένος γιατρός», συμπληρώνουν ζητώντας παράλληλα συγγνώμη από τους πολίτες.
TA NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: