3.9.12

Θα αποφασίσουμε για την Ελλάδα...


...μετά την έκθεση της τρόικας...

Η πρόοδος εφαρμογής του Μνημονίου, η οριστικοποίηση του πακέτου περικοπών ύψους 11,8 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, καθώς και οι κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν για την Ελλάδα στα... Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου και της 8ης Οκτωβρίου και κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18-19 Οκτωβρίου 2012 θα εξετασθούν αύριο, Τρίτη, στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στο Βερολίνο.

Την τρόικα αναμένει η Γερμανία

«Θα τοποθετηθούμε στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης όταν πληροφορηθούμε το περιεχόμενο της έκθεσης της τρόικας. Αναμένουμε ότι η έκθεση θα παραδοθεί κάποια στιγμή ανάμεσα στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου», δηλώνει στο in.gr ο Μπερτράντ Μπενουά, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊµπλε, προϊδεάζοντας για τη στάση που θα κρατήσει ο Γερμανός υπουργός στη συνάντηση της Τρίτης.

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του in.gr για το πώς θα αντιμετώπιζε η Γερμανία ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον EFSF, για αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την ΕΚΤ και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στη δευτερογενή αγορά και ειδικά για το πώς θα έβλεπε η Γερμανία ένα αίτημα για επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων που απέκτησε σε χαμηλές τιμές (κέρδος 15 δισ. ευρώ περίπου) ή μια πρόταση για εμπροσθοβαρή καταβολή των υπολοίπων δόσεων του μηχανισμού στήριξης (90 δισ .ευρώ περίπου) παρέπεμψαν εκ νέου στη τρόικα.

«Η τρόικα είναι το αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση των επιπτώσεων και τη βιωσιμότητα των μέτρων αυτών. Αυτή θα κρίνει αν απαιτείται οποιαδήποτε παράταση του προγράμματος ή παρέμβαση στην ονομαστική τιμή του χρέους. Θα ήταν πολύ πρόωρο να τοποθετηθούμε σε οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα», τόνισαν σχετικά.

Αναπτυξιακές ενέσεις ζητά η Ελλάδα

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να επισημάνει στον Γερμανό ομόλογό του πως οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις υλοποιούνται, ωστόσο η παρατεταμένη ύφεση επιβαρύνει συνολικά το πλαίσιο άσκησης πολιτικής και τροφοδοτεί την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Αναμένεται, δε, να εξηγήσει πως η Ελλάδα δεν ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση από τους εταίρους της, αλλά να υπάρξει κατανόηση για την ανάγκη υπολογισμού της δημοσιονομικής προσαρμογής με διαρθρωτικά κριτήρια.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών θα εστιάσει στην ανάγκη να χορηγηθεί η μέγιστη δυνατή βοήθεια εκ μέρους της Ευρωζώνης στην Ελλάδα προκειμένου να ανακτήσει η ελληνική οικονομία αναπτυξιακή δυναμική και να μπει φρένο στην ύφεση και στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει την εκταμίευση των εκκρεμών κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως η τρόικα είναι ευθυγραμμισμένη στα παραπάνω ζητήματα με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς έχει πλέον καταδειχθεί ξεκάθαρα πως οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν τορπιλίσει το αρχικό πρόγραμμα δυσχεραίνοντας την καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ακόμη, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η υφιστάμενη δημοσιονομική κατάσταση καθιστά μη ρεαλιστικό το στόχο για περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και για να επιτευχθεί αυτός θα απαιτηθούν προσαρμογές.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: