12.9.12

Πράσινο φως για δάνεια σε αγρότες...


Άνοιξαν, από το πρωί, τα δάνεια τις ΑΤΕ-Πειραιώς για τις χρηματοδοτήσεις γεωργών, κτηνοτρόφων και μεταποιητικών αγροτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να υποστηριχθεί ο αγροτικός τομέας, όπως δήλωσε ο...
υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και ανέφερε πως εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η τελική ρύθμιση.

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίστηκε εξάλλου και με το «οξυμένο πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, που αφορά γαίες, οικόπεδα και κτίσματα που είχαν μπει ως εγγύηση στα δάνεια των αγροτών και απ' αυτά το 20% είναι μη εξυπηρετούμενα.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τσαυτάρης, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις τόσο με την παλιά όσο και την νέα ΑΤΕ, αλλά και με τις ιδιωτικές τράπεζες, δέχθηκαν να πάνε οι εγγυήσεις στο 120% και να αποδεσμευτούν οι υπόλοιπες γαίες.

«Από σήμερα η ΑΤΕ-Πειραιώς κάνει αυτό ακριβώς. Την ώρα που θα πάνε να ζητήσουν οι αγρότες νέα δάνεια θα τους κάνει αυτόματα την απομείωση και ταυτόχρονα την απελευθέρωση των δεσμευμένων εκτάσεων», τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε συνεργασία και με τους υπεύθυνους των άλλων τραπεζών για να βρούμε ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Άλλωστε, όπως και ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει εδώ στη Βουλή, πρέπει να κάνουμε ρύθμιση σε ό,τι αφορά τα δεσμευμένα χωράφια και εκτάσεις. Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες. Θέλουμε να βρούμε τον τρόπο εξυπηρέτησης των δανείων. Βρισκόμαστε στις τελευταίες συζητήσεις. Σύντομα εντός των ημερών θα ανακοινώσουμε την τελική λύση».

Τέλος, ο κ. Τσαυτάρης έδωσε έμφαση και στις «μεγάλες προσπάθειες που γίνονται από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ, ώστε με βραχυπρόθεσμα δάνεια να αντιμετωπιστούν τα ελληνικά αγροτικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις ζωοτροφές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: