7.9.12

ΚΥΠΡΟΣ: Ελεύθερα τα ζώα τους απειλούν να αφήσουν οι κτηνοτρόφοι της Πάφου


Λευκωσία: Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι που η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα τους για καταβολή του 100% της κεφαλικής επιδότησης εμφανίζονται οι αιγοπροβατοτρόφοι της Πάφου. Μάλιστα από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η εφαρμογή των δυναμικών τους μέτρων.

Ο...
πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Πάφου, Ευαγόρας Χρυσάνθου, δήλωσε την Παρασκευή το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι οι κτηνοτρόφοι θα αφήσουν ελεύθερα ζώα σε περιοχή, την οποία δεν αποκάλυψε.

Είπε επίσης ότι τη Δευτέρα οι κτηνοτρόφοι, που διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να τους παραχωρήσει μόνο το 50% της κεφαλικής επιδότησης,.θα συγκεντρωθούν στην Κυβερνητική Έπαυλη Αχέλειας, όπου θα αφήσουν ελεύθερα ζώα.

Ο κ. Χρυσάνθου επέμεινε στη θέση ότι θα πρέπει να καταβληθεί στους κτηνοτρόφους ολόκληρο το ποσό της κεφαλικής επιδότησης. «Σίγουρα», είπε, «αυτό δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά θα αποτελέσει σημαντική ανάσα» για τους κτηνοτρόφους.

Την Παρασκευή το πρωί, αντιπροσωπεία των αιγοπροβατοτρόφων της Πάφου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, σημείωσαν, ωστόσο, πως είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την καταβολή του 75% της κεφαλικής επιδότησης σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογη αποκοπή της τάξης του 25% από τους μισθούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των βουλευτών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών των αιγοπροβατοτρόφων με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο Ευαγόρας Χρυσάνθου ανέφερε πως όλοι οι αρχηγοί κομμάτων με τους οποίους συναντήθηκαν οι αιγοπροβατοτρόφοι τους είπαν ότι τα αιτήματα τους είναι δίκαια.

Επανέλαβε ότι το αίτημα των αιγοπροβατοτρόφων είναι όπως καταβληθεί το 100% της κεφαλικής επιδότησης, αναφέροντας σε σχέση με τα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης που πρότεινε ο υπουργός Γεωργίας για το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, ότι «είναι καλοδεχούμενα αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα της κτηνοτροφίας ούτε και αποτελούν εθνικό σχέδιο στήριξης της κτηνοτροφίας».

Ο κ. Χρυσάνθου υπενθύμισε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις στην επαρχία Πάφου, ξεκαθαρίζοντας πως αυτές θα πραγματοποιηθούν αρχής γενομένης την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και οι αιγοπροβατοτρόφοι θα συγκεντρώσουν τα ζώα τους στην Κυβερνητική Έπαυλη Αχέλειας.

Όπως είπε ορισμένα ζώα θα τοποθετηθούν στην Κυβερνητική Έπαυλη Αχέλειας και τα υπόλοιπα σε ορεινές περιοχές έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί ταλαιπωρία στους οδηγούς.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γεώργιος Τάσου, δήλωσε ότι ο κόμμα του στηρίζει τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι, όπως είπε, «ταλαιπωρούνται τον τελευταίο καιρό στην προσπάθεια τους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα».

Έκανε λόγο για δίκαιο αίτημα των αιγοπροβατοτρόφων, αναφέροντας πως δυστυχώς η στάση της κυβέρνησης είναι αρνητική και παρά το γεγονός ότι η ίδια η ΕΕ επιτρέπει το κοινωνικό μέτρο της κεφαλικής επιδότησης.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ διαφωνεί με την πρόφαση της κυβέρνησης ότι τα οικονομικά του κράτους δεν επιτρέπουν καταβολή του 100% της κεφαλικής επιδότησης, και εισηγείται να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι «κάνοντας περικοπές από άλλους τομείς» έτσι ώστε να δοθεί με αυτή τη στήριξη «μια ανάσα ζωής» για τους αιγοπροβατοτρόφους των οποίων το κόστος έχει ανέβει σε τέτοια ασύμφορα επίπεδα που τους είναι πλέον ασύμφορη η συνέχιση της εργασίας τους.

«Πιστεύοντας ότι αυτό το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει εδώ και τώρα να καταβληθεί ολόκληρο το πόσο», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να μηδενίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο υπουργός μέσω των προτάσεων του για εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων, εξηγώντας πως το κόμμα του θα στηρίξει οποιοδήποτε μέτρο παρουσιάσει η κυβέρνηση προς όφελος της ποιμνιοτροφίας.

Έκκληση υπουργού Γεωργίας

Νωρίτερα, ο υπουργός Γεωργίας, Σοφοκλής Αλετράρης κάλεσε τους κτηνοτρόφους της Πάφου να πάρουν το 50% της κεφαλικής επιδότησης και τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να προωθηθούν μέτρα προς επίλυση των προβλημάτων τους.

Τους καλεσε επίσης να αναστείλουν τα μέτρα, τονίζοντας ότι «με τις κινητοποιήσεις δεν θα κερδίσουν οτιδήποτε».

Ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι συνεχίζεται η καταβολή των κεφαλικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους και η διαδικασία τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: