23.9.12

Τέλος στα προσωπικά δεδομένα- Όλα τα στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ. ...


crime.gr

Όλες οι δημόσιες αλλά και ιδιωτικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες πλέον να παρέχουν στοιχεία από τα αρχεία τους στην αστυνομία για άτομα τα οποία...

βρίσκονται υπό κατηγορία ή για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης χωρίς να παρεμβάλλεται η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αυτό λέει ο Άρειος Πάγος στον αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε τη σχετική γνωμοδότηση. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Παντελής, στη γνωμοδότηση που έδωσε στην αστυνομία υπογραμμίζει ότι όλες οι υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Ασφαλιστικοί φορείς κλπ) είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στην αστυνομία όλα τα στοιχεία από τα αρχεία τους, όταν οι αστυνομικές αρχές έχουν εντάλματα ή διώξεις για άτομα που βρίσκονται υπό κατηγορία .

Ο αντιεισαγγελέας επικαλείται το Άρθρο 277 του κώδικας Ποινικής Δικονομίας όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές υποχρεούνται να δίνουν στην αστυνομία μόλις του επιδειχθεί ένταλμα σύλληψης. Αυτό σημαίνει ότι θα δίνονται στοιχεία με τη διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής των ατόμων, ενώ πλέον εάν κάποιος αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία στην αστυνομία αδικαιόληγητα μπορεί να φτάσει και στο σημείο να βρεθεί κατηγορούμενος για "υπόθαλψη εγκληματία".

Αυτό σημαίνει ότι πλέον καμία προστασία προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να υπάρχει και καλό είναι να ξέρουμε ότι οι ανάλογες αρχές προστασίας δεν παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο, αλλά μάλλον υποκριτικό και εν πάση περιπτώσει τα προσωπικά μας δεδομένα είτε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είτε στους ασφαλιστικούς φορείς μας, είναι τρύπια...


Έρρικα Βαλλιάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: