9.9.12

Αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας...


Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων στην περίπτωση που η αυστραλιανή οικονομία χρειαστεί να αποφύγει μια ραγδαία επιβράδυνση εξαιτίας του περιορισμού των ... επενδύσεων στην μεταλλευτική βιομηχανία.

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο γνώμης του ανεξάρτητου οικονομολόγου Ed Shann στην εφημερίδα Herald Sun, όπου τονίζεται ότι τα επιτόκια θα χρειαζόταν να πέσουν σημαντικά εάν η ανάπτυξη, που συνδέεται κυρίως με την μεταλλευτική βιομηχανία, μειωθεί ενώ την ίδια στιγμή η ανάπτυξη των υπολοίπων τομέων θα πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά ώστε να αποφευχθεί η ύφεση.

«Εάν μάλιστα», σημειώνει ο Ed Shann, «όπως αναμένω, η Ευρώπη "εκραγεί" και η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα χρειάζονταν περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων καθώς θα κλονίζονταν οι αγορές και η εμπιστοσύνη και εδώ».

Ο οικονομολόγος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ενώ συνολικά η ανάπτυξη της αυστραλιανής οικονομίας βρίσκεται γύρω στο 3% έως 3,5%, μεγάλο κομμάτι αυτής της ανάπτυξης σχετίζεται με την εξορυκτική δραστηριότητα, όταν οι υπόλοιποι τομείς αναπτύσσονται με ρυθμούς μόνο 1 με 2% τον χρόνο. Οι εργατο-ώρες αυξήθηκαν ελάχιστα πέρσι καθώς οι υπόλοιποι τομείς περιέκοψαν δαπάνες ενώ η μεταλλευτική βιομηχανία απασχολεί λίγο κόσμο».

Ο Ed Shann προειδοποιεί ότι «οι επενδύσεις στον εξορυκτικό τομέα μπορεί να πέσουν δραστικά από το 2013-2014 και εξής εκτός εάν η Κίνα πάρει παράταση (ενν. στην ανάπτυξη) και εκτοξεύσει την ζήτηση στις εξαγωγές μας... Εάν η Κίνα δεν παρακινήσει αρκετά την ζήτηση και οι τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων και του άνθρακα παραμείνουν χαμηλές, οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα μπορεί να μειωθούν απότομα. Η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί τότε να περικόψει τα επιτόκια ακόμη πιο δραστικά ώστε να προκαλέσει πιο δυναμική ανάπτυξη των υπολοίπων τομέων».
AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: