14.9.12

Έκρηξη ηφαιστείου στη Γουατεμάλα οδηγεί στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων...


Την απομάκρυνση περίπου 33.000 κατοίκων κοντά στο ηφαίστειο Φουέγο («Ηφαίστειο της Φωτιάς») στη Γουατεμάλα, μερικά χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, διέταξαν οι αρχές όταν το ηφαίστειο «ξύπνησε» βγάζοντας λάβα και εκτοξεύοντας τέφρα.

Η...
ηφαιστειακή δραστηριότητα του Φουέγο, ενός από τα πιο δραστήρια στην περιοχή, εντάθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, και σύντομα στήλη καπνού σε ύψος ενός χιλιομέτρου κάλυψε τον ουρανό.

Η τέφρα μείωσε την ορατότητα γύρω από τους πρόποδες του ηφαιστείου, ενώ κάτοικοι ξεκινούσαν να απομακρύνονται με αυτοκίνητα, φορτηγά και πούλμαν προς ασφαλέστερα σημεία.

Οι περισσότεροι κάτοικοι των 17 οικισμών γύρω από το ηφαίστειο είναι μέλη της κοινότητας αυτοχθόνων Κακτσικέλες και ζουν σχετικά απομονωμένοι.

Το 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου Πακάγια, ένα από τα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια στη Γουατεμάλα, κάλυψε τις βόρειες περιοχές της πρωτεύουσας σε απόσταση 40 χιλιομέτρων, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της πόλης και να διατάξουν την εκκένωση εκατοντάδων οικογενειών....

Δεν υπάρχουν σχόλια: