5.9.12

Παρουσία Γιούνκερ η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη...


Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στις 6 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του την Τετάρτη,

«Ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσει την... έκθεση του Eurogroup για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει στη συνεδρίαση τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Οι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αναλάβει δράση «με λυμένα τα χέρια» μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 του μηνός, για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έστειλε την Τρίτη στους 17 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης έναν κατάλογο με δυνητικές επιλογές όσον αφορά το νέο πρόγραμμα.

Οι δυνητικές επιλογές που εξετάζονται από την ΕΚΤ περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και στόχους για τα spreads (τις διαφορές) τους σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αγοράζει ένα φάσμα στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο κρατικά ομόλογα.

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, φέρεται να είπε ότι η αγορά ομολόγων αμε διάρκεια ωρίμανσης ως και 3 έτη δεν ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος, αφού στην πράξη αυτά τα χρέη θα αποπληρωθούν σε πολύ σύντομο διάστημα.

Η πιο σφοδρή αντίσταση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει προέλθει από την Γερμανία, με τον πρόεδρο της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, να αποτελεί την αιχμή του δόρατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: