6.9.12

«Μαλλιά κουβάρια»...


Μετρούν και ξαναμετρούν «αντιρρησίες» στα επιτελεία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εν όψει της οριστικοποίησης των νέων μέτρων του πακέτου των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πέρα από τους βουλευτές που ... θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της ψήφισης των μέτρων, υπάρχουν και τα στελέχη των τριών κομμάτων, τα οποία εκφράζονται όλο και πιο συχνά με αρνητικό τρόπο απέναντι σε παρεμβάσεις, όπως οι οριζόντιες περικοπές, τα ειδικά μισθολόγια, οι φοροεπιβαρύνσεις κτλ.

Στη ΝΔ, οι αντιδράσεις σε επίπεδο βουλευτών περιορίζονται σε μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού φωνές. Όμως σε επίπεδο στελεχών επικρατεί αναβρασμός. Η κομματική βάση πιέζει για βελτίωση του πακέτου, παρότι αναγνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση ισοδύναμων και αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο κ. Κώστας Γκιουλέκας έχει ήδη εκφράσει τους προβληματισμούς του, όπως και άλλοι βουλευτές, ενώ ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, που κινείται πλέον εκτός των πλαισίων της ηγετικής ομάδας της ΝΔ συνεχίζει τις παρεμβάσεις του, με την τελευταία να κάνει ευθέως λόγο για μη ψήφιση του πακέτου των μέτρων από τον ίδιο. Οι βουλευτές της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» επίσης εκφράζουν προβληματισμούς ειδικά για τις περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς των ένστολων, που αποτελούν και τους κύριους ψηφοφόρους τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες παρέμβαση του ανθρώπου που σήκωσε το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Μετά τις παρατηρήσεις του προς τους υπουργούς, ο κ. Ψωμιάδης με νεότερη ανακοίνωσή του αφήνει σαφείς αιχμές για απόκλιση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας. «Κάθε περαιτέρω περικοπή σε μισθούς και συντάξεις οποιουδήποτε πολίτη είναι αντίθετη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κυβερνητικών κομμάτων», επισημαίνει και αναφέρεται σε απαξίωση των θεσμών με αφορμή τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. «Οδηγείται ο τόπος στο χάος και την καταστροφή», λέει χαρακτηριστικά.

Το ίδιο δύσκολα είναι τα πράγματα και στο ΠΑΣΟΚ. Τέσσερις βουλευτές (Κώστας Σκανδαλίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη και Δημήτρης Κρεμαστινός) έχουν αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για καταψήφιση επιμέρους μέτρων ή του συνόλου του πακέτου, ενώ η κομματική βάση περιμένει την τελική μορφή του πακέτου για να τοποθετηθεί. Κανείς δεν αποκλείει και νέες διαρροές, από τη στιγμή που η Τρόικα επιμένει να μη δέχεται ισοδύναμα έστω και για τα μέτρα οριζόντιων περικοπών, οι οποίες δύσκολα θα ψηφιστούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν η ηγεσία φέρεται μάλιστα να μη θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα…

Το ίδιο ισχύει και για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Κομματική πειθαρχία δεν μπαίνει, λένε τα στελέχη της. Προς το παρόν… Ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης και ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους ενάντια στο πακέτο των μέτρων. Ο πρώτος μάλιστα σε νέες δηλώσεις του είπε ξεκάθαρα ότι δε θα ψηφίσει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επέμεινε στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων (ανέφερε ορισμένα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.ά.). Αλλωστε, αυτό επισημαίνει και το κόμμα επισήμως, που όμως βρήκε μια άλλη φόρμουλα, ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη καταψήφιση του πακέτου. Η πρόταση που επεξεργάζεται η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι θα ψηφιστεί το πακέτο των νέων μέτρων, αλλά σε αυτό θα περιλαμβάνεται «ρήτρα ισοδύναμων». Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιστούν όλα τα μέτρα, αλλά η εφαρμογή τους θα εξαρτάται από το αν πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα άλλα λιγότερο επώδυνα ή όχι.

Με αυτό τον τρόπο αφενός ικανοποιείται η Τρόικα, αφετέρου δίνεται η ευκαιρία να εφαρμοστούν τα ισοδύναμα μέτρα και εφόσον πετυχαίνουν να αντικαθίστανται τα επαχθή (περικοπές σε συντάξεις και μισθούς κτλ.). Το εγχείρημα θεωρείται δύσκολο, αλλά εφόσον γίνει αποδεκτό προσφέρει μια ευκαιρία για έξοδο από το σημερινό λαβύρινθο στον οποίο έχουν μπει οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. Πάντως, στη ΔΗΜΑΡ τα πνεύματα έχουν οξυνθεί, καθώς υπήρξε και παρέμβαση του κ. Νίκου Μπίστη με ευθεία επίθεση στον κ. Βουδούρη για τις θέσεις του. Ο κ. Μπίστης σε άρθρο του σε ιστοσελίδα με τίτλο «Πού κάνει λάθος ο Οδ. Βουδούρης», σημειώνει ότι ο βουλευτής κινείται σε άλλη γραμμή από το κόμμα και πως επιμένει σε αόριστα ισοδύναμα μέτρα, υποστηρίζοντας συνειδητά την καταψήφιση του πακέτου και την προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: