19.9.12

Ώρα αποφάσεων ...


Αυριο στην μία το μεσημέρι, η συνάντηση των αρχηγών...

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας να κλείσει άμεσα το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ, και εν μέσω έντονων αντιδράσεων που προκαλούν οι επερχόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, συναντώνται το... μεσημέρι (13:00) της Πέμπτης οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πιθανότατα θα επαναληφθεί την Κυριακή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση του άρθρου στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα μέτρα θα συνοδευτεί από διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο ο κ. Σαμαράς θα υπεραμυνθεί της αναγκαιότητας των μέτρων.

Πληροφορίες των Νέων αναφέρουν ότι η κατάθεση του άρθρου στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα μέτρα θα συνοδευτεί και από διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο ο κ. Σαμαράς θα υπεραμυνθεί της αναγκαιότητας των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδίαζε η νέα συνάντηση των τριών αρχηγών να μετατεθεί για την Κυριακή. Όμως οι αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, που θεωρούν ότι έχουν ελλιπή ενημέρωση για τον τελευταίο γύρο του παζαριού με την τρόικα, ανάγκασαν τον κ. Σαμαρά να προγραμματίσει τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για την Πέμπτη το απόγευμα, μεταθέτοντας για λίγες ώρες και την πτήση του προς Ρώμη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος διεμήνυσε την Τρίτη ότι «δεν είμαστε δεδομένοι και να μη μας φέρουν προ τετελεσμένων μέτρων», ενώ ο Φ.Κουβέλης επίσης διαμηνύει ότι η στάση του κόμματός του δεν είναι δεδομένη.

Την ίδια στιγμή, το πιεστικό παζάρι με την τρόικα δημιουργεί βαρύ κλίμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαφωνία του με το σχέδιο αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ώς τα 67 χρόνια έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εργασίας
Γιάννης Βρούτσης, αναφέροντας ότι πρόκειται για επιλογή της τελευταίας στιγμής που δεν έχει μελετηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, ενώ θα δημιουργήσει τετελεσμένα που δεν θα μπορούν στο μέλλον να διορθωθούν, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις μισθολογικές περικοπές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει σε μεγαλύτερη περικοπή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, ενώ συνεργάτες του αναφέρουν ότι «προτάσσει τη διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σε χαμηλότερα, ακόμη και κάτω των 60 ετών, όρια συνταξιοδότησης».

Οι ίδιοι συνεργάτες, πάντως, τονίζουν ότι παρά τις προσωπικές ενστάσεις ο υπουργός Εργασίας δεν πρόκειται να συνταχθεί με κάθε απόφαση που θα εγκρίνουν οι κυβερνητικοί εταίροι.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: