24.9.12

Η τρικομματική κυβέρνηση έχει ακόμα “πολιτικό χρόνο”...


Οριακές διαφορές, μείωση των υποστηρικτών του δόγματος «μένουμε στο ευρώ» και διατήρηση της υπάρχουσας Βουλής των επτά κομμάτων, δείχνουν οι τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και πραγματοποιήθηκαν από τις ...
εταιρείες Metron Analysis, Rass και MRB.
Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν ανατροπές, με το εκλογικό σώμα να δείχνει μια στάση αναμονής και να μην έχει διαφοροποιηθεί, ως προς τις εκλογές του Ιουνίου. Οι μετρήσεις αυτές δείχνουν ότι η τρικομματική Κυβέρνηση έχει ακόμη «πολιτικό χρόνο», έστω κι αν αυτός λιγοστεύει με γεωμετρική πρόοδο.
Κοινό στοιχείο και στις τρεις έρευνες είναι η μικρή διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων και το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται τρίτο κόμμα,  αν και πλέον κάνει την εμφάνιση του και ένα ποσοστό της τάξης του 70% που αντιτίθεται στον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.
Ο καταποντισμός του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται,  η ΔΗΜΑΡ διατηρεί τις δυνάμεις της ενώ οι ΑΝΕΛ εμφανίζουν αξιοσημείωτη κάμψη.

Metron Analysis
Πιο συγκεκριμένα, βάσει της δημοσκόπησης της Metron Analysis που έγινε πανελλαδικά σε δείγμα 1.002 ατόμων ηλικίας 18 και άνω το διάστημα 18-19 Σεπτεμβρίου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 20,8%, ΝΔ 19,6%, Χρυσή Αυγή 8,8%, ΠΑΣΟΚ 7,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,4%, Δημοκρατική Αριστερά 4,8%, ΚΚΕ 3,9%,  Οικολόγοι Πράσινοι 1,1%.
Με την αναγωγή στα έγκυρα, η εκτίμηση ψήφου δίνει προβάδισμα 1,6% στο ΣΥΡΙΖΑ (27,7% έναντι 26,6% της ΝΔ) και η Χρυσή Αυγή αγγίζει το 11,7%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 9,8%, η ΔΗΜΑΡ διατηρεί τις δυνάμεις της (6,3%), ενώ σημάδια γρήγορης συρρίκνωσης εμφανίζουν οι ΑΝΕΛ.
Υπέρ της άμεσης καταγγελίας του μνημονίου τάσσεται το 57% των ερωτηθέντων. Στη δημοσκόπηση του Ιουλίου, στο αντίστοιχο ερώτημα «εφαρμογή και βελτίωση ή καταγγελία» είχε καταγραφεί ισοπαλία (48%-48%). Το 44% την ίδια στιγμή πιστεύει ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει, ενώ το 36% αποδέχεται τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του ο Αντώνης Σαμαράς. Η ΔΗΜΑΡ συγκρατεί τις δυνάμεις της, ενώ η Χρυσή Αυγή αγγίζει σχεδόν το 12% από το 6,9% που κατέγραψε στις εκλογές. Σύμφωνα και με τα ευρήματα της έρευνας, η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι στενά συνδεδεμένη με την γενικότερη κρίση πολιτικής εμπιστοσύνης. Η δημοσκόπηση έγινε για την εφημερίδα «Επενδυτής» .
Rass
Μικρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Rass. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στην τέταρτη θέση και τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,2% έναντι 23,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,3%, το ΠΑΣΟΚ με 8,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%. Η Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνει 5,2% και το ΚΚΕ 4,6%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,3% και η Δημιουργία Ξανά στο 1,1% . Η αδιευκρίνιστη ψήφος στη δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» φτάνει στο 10,2%, το άκυρο-λευκό 3,4% και «άλλο» 3,1%. Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συγκεντρώνει 41,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας 30,1%, ενώ η απάντηση «κανένας» εμφανίζει ποσοστό 27,7%.

MRB
Στη μισή ποσοστιαία μονάδα ανέρχεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, ενώ η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην τρίτη θέση, σύμφωνα και με αυτή τη δημοσκόπηση. Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από την MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Real news, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 22,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4%, η Χρυσή Αυγή 9%, το ΠΑΣΟΚ 7,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5%, η Δημοκρατική Αριστερά 4,2%, το ΚΚΕ 4%, οι Οικολόγοι 1,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 20,1%.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 35,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 31,8%, ενώ στο ερώτημα για το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου, η ΝΔ συγκεντρώνει 26,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24,4%. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να διατηρεί τη διαφορά στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός με 39,3%, έναντι 28,4% του Αλέξη Τσίπρα.Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό συνασπισμό, η εντύπωση των πολιτών είναι αρνητική για το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 67,2%, έναντι 47,5% της ΔΗΜΑΡ και 44,7% της ΝΔ. Αντιστοίχως, ως καλή αξιολογείται η στάση της ΔΗΜΑΡ (23,9%), της ΝΔ (23,6%), του ΠΑΣΟΚ (13,3%). Θετικά αξιολογεί την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 24,4% των ερωτηθέντων, έναντι του 50,6% που την αξιολογεί αρνητικά. Τη χειρότερη γνώμη, σε ποσοστό 69,5%, έχουν οι ερωτηθέντες για την αντιπολίτευση που ασκεί η Χρυσή Αυγή.
Μ.Ο..

http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: