30.9.12

ΚΥΠΡΟΣ: Το Κράτος χρειάζεται €781 εκατ. μέχρι το τέλος του 2012...

Λευκωσία: Βουνό είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει αμέσως η κυβέρνηση και όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Τα ταμεία του κράτους υποφέρουν, ενώ την ίδια ώρα, τα μέτρα για ...
συγκράτηση του ελλείμματος στο 3,5% εκκρεμούν, το Μνημόνιο με την Τρόικα δεν έχει κλείσει, ο διάλογος που πρέπει να γίνει στο εσωτερικό παραμένει σε εκκρεμότητα και το δημόσιο έχει προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών.

Τα στοιχεία διαχείρισης του δημόσιου χρέους δείχνουν ότι από τον Οκτώβριο και μέχρι τέλους του έτους λήγει χρέος €781 εκατ. και ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, πρέπει να κάνει τιτάνιες προσπάθειες για την αναχρηματοδότησή του. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να καταβάλει τα ποσά και μεταξύ άλλων έχει να αντιμετωπίσει τον «πονοκέφαλο» του ελλείμματος και την «τρύπα» που δημιουργεί.

Με βάση τις αισιόδοξες προβλέψεις η «τρύπα» μπορεί να είναι στα €800 εκατ. ή σε διαφορετική περίπτωση να αγγίξει το €1 δισ.

Ο Οκτώβριος μπαίνει με «άγριες» διαθέσεις λόγω χρέους που λήγει. Σύμφωνα με τα στοιχεία στις 4 Οκτωβρίου λήγει γραμμάτιο ενός μήνα ποσού €240 εκατ. στις 11 Οκτωβρίου λήγει γραμμάτιο 3 μηνών με το ποσό των €151 εκατ. Οι δυσκολίες συνεχίζονται και στις 26 Οκτωβρίου λήγουν δυο γραμμάτια με το ποσό των €33 εκατ. και €24 εκατ. αντίστοιχα.

Ούτε ο Νοέμβριος αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο και στις 15 και 23 του μήνα λήγει χρέος €150 εκατ. και €100 εκατ. αντίστοιχα. Το δημοσιονομικό δράμα συνεχίζεται μέχρι το τέλος του έτους όπου υπάρχουν άλλα δυο γραμμάτια που λήγουν, αξίας €25 εκατ. και €5 εκατ. αντίστοιχα.

Με στόχο να έχει εξασφαλισμένα τα κεφάλαια για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει στο «πάγωμα» όλων των άλλων εξόδων του Δημοσίου. Οι υποχρεώσεις του κράτους προς τρίτους έχουν γίνει «θυσία» στον βωμό του ελλείμματος, που δεδομένης της αναιμικής πορείας των φορολογικών εσόδων, είναι οι μοναδικοί τρόποι για τη συγκράτηση του ελλείμματος σε λογικά επίπεδα.

Με βάση τις εισηγήσεις που έχει καταθέσει η Τρόικα το έλλειμμα για το 2012 θα πρέπει να είναι της τάξης των 700 εκατ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ μέγιστο. Για τον λόγο αυτό αναφέρει, χρειάζονται μέτρα για €175 εκατ. (ή 1% του ΑΕΠ) πριν από το τέλος της χρονιάς.

Η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει τι πρέπει να «θυσιάσει» όταν θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και ποια μέτρα θα έχουν άμεση ανταπόκριση.

Για τους δανειστές άμεσο μέτρο θεωρείται η κατάργηση του 13ου μισθού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που υπολογίζεται να αποφέρει εξοικονόμηση €120 εκατ. ενώ η μείωση της 13ης σύνταξης από το Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον €14 εκατ.

Τα υπόλοιπα υπολογίζονται να έρθουν κατά κύριο λόγο από φορολογίες.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: