18.9.12

Πικρόχολα «χρόνια πολλά» στον 70χρονο Σόιμπλε...


...από το γερμανικό Τύπο...
Μία ανασκόπηση, από την οποία δεν λείπουν τα σκληρά σχόλια, της πλούσιας πολιτικής ζωής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του πολιτικού που έχει γίνει για τους Ευρωπαίους το ... δεύτερο πρόσωπο (μετά την Γερμανίδα καγκελάριο) του Βερολίνου στην κρίση, επιχειρούν οι γερμανικές εφημερίδες με αφορμή τα 70στά γενέθλια του υπουργού Οικονομικών: Οι ευχές δίνονται με αναγνώριση των επιτευγμάτων και της συνεισφοράς του αλλά με τίτλους όπως «ο ανεκπλήρωτος», «αιώνια νούμερο δύο» ή «ο μοναχικός λύκος» για τον άνθρωπο που δεν κατάφερε να αναρριχηθεί όσο θα θα μπορούσε.

Ο Σόιμπλε κλείνει 40 χρόνια στην ενεργό πολιτική και είναι αυτήν την στιγμή ο αρχαιότερος πολιτικός στο Βερολίνο -κι όμως, παραμένει στη συνείδηση των Γερμανών ο πολιτικός που δεν έγινε καγκελάριος, ενώ ίσως θα μπορούσε, και έπειτα δεν έγινε ούτε πρόεδρος, ενώ πάλι θα μπορούσε.

«Αιώνια το νούμερο δύο» γράφει το Spiegel: Ο Χέλμουτ Κολ, στον οποίο ο Σόιμπλε στάθηκε πιστός συνοδοιπόρος, δεν σκέφτηκε ούτε για λεπτό, υπενθυμίζει το περιοδικό, να του ετοιμάσει το δρόμο για την καγκελαρία -πράγμα για το οποίο θα είχε αρκετές πιθανότητες- αλλά προτιμούσε να τον πάρει μαζί του στην αποχώρησή του από την πολιτική.

Ο Κολ δεν τα κατάφερε, και ο Σόιμπλε παρέμεινε ένα από τα στελέχη του κόμματος που δεν μπορούσε κανείς να παρακάμψει. Η ιστορία όμως επαναλήφθηκε αργότερα: Η Άνγκελα Μέρκελ, παρά τα όσα φαίνεται να του είχε υποσχεθεί, τελικά τον «άδειασε» και προτίμησε να προωθήσει τον Χορστ Κόλερ για την γερμανική προεδρία.

Ανάλογη είναι και η ανασκόπηση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, την οποία τιτλοφορεί «Ο ανεκπλήρωτος»: Η συμβολή του στην Γερμανία δεν μπορεί να υποτιμηθεί, γράφει η εφημερίδα, αλλά για τα υψηλότερα αξιώματα δύο φορές χτύπησε σε τοίχο.

Η εφημερίδα αμφισβητεί επίσης το εάν η προεδρία έμεινε άπιαστο όνειρο για τον Σόιμπλε όντως λόγω της αντίθεσης των Φιλελευθέρων ή εάν στην πραγματικότητα η Μέρκελ «προτίμησε ως λιγότερο ανεξάρτητο» τον Κόλερ.

O Σόιμπλε είναι για την Welt «o περήφανος και ταπεινός υπηρέτης του κράτους»: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, γράφει η εφημερίδα, μπορεί να είναι ο «Μαθουσάλας» της κυβέρνησης και να ξέρει πως υπερτερεί έναντι των υπολοίπων «αλλά είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μην περνάει μπροστά από την καγκελάριο».

«Ο μοναχικός λύκος» γράφει η Hamburger Abendblatt (παίζοντας με το μικρό του όνομα) «ίσως καθοδηγείται από τις παλιές του απογοητεύσεις».

Ο Σόιμπλε κλείνει την Τρίτη τα 70 και έχει βάλει την υπογραφή του στην ομαλή επανένωση της Γερμανίας, ως υπουργός Εσωτερικών, όσο και στην στρατηγική της ΕΕ στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: