20.9.12

Παγώνει η επιστροφή στην ΕΕ των 424 εκατ. ευρώ του «πακέτου Χατζηγάκη»...


Δεκτό έκανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ελληνικό αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία η χώρα μας έπρεπε να επιστρέψει εντόκως 424 εκατ. ευρώ. Το ποσό («πακέτο Χατζηγάκη») αφορά σε «παράνομες» κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες την περίοδο 2008-2009.

Η αναστολή εκτέλεσης ισχύει μέχρι να... εκδοθεί απόφαση επί της προσφυγής που άσκησε η Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου δέχτηκε ότι η άμεση εκτέλεση της απόφασης της Κομισιόν από περίπου 800.000 αγρότες θα δυσχεράνει σοβαρά τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, δεδομένου ότι και οι αγρότες έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας.

Μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άμεση εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής θα προκαλούσε σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημία στην Ελλάδα, υπό τιις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, «αφενός, δίνει χρόνο στη χώρα μας, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης για τη διευθέτηση του προβλήματος, κάτι που θα ήταν σχεδόν αδύνατο στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία και αφετέρου, το σκεπτικό που επικαλέστηκε το δικαστήριο αποδεχόμενο την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης, αποτελεί ίσως πρόκριμα για τη θετική έκβαση και της οριστικής εκδίκασης της υπόθεσης». 
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: