6.9.12

ΚΥΠΡΟΣ: Μείωση της στρατιωτικής θητείας για οικογένειες με 4 παιδιά συζήτησε η Επ. Άμυνας...


Λευκωσία: Μείωση της στρατιωτικής θητείας στους δεκατέσσερις μήνες, για οικογένειες με τέσσερα παιδιά, που έχουν έστω και ένα αγόρι, ζητεί από το Υπουργείο Άμυνας η Παγκύπρια Οργάνωση Πολύτεκνων Οικογενειών.
Η σημερινή νομοθεσία για τις οικογένειες με...
τέσσερα τέκνα προνοεί ότι για να μπορεί ένα παιδί να υπηρετήσει 14 μήνες στην ΕΦ θα πρέπει στην οικογένεια του να υπάρχουν τρία αγόρια, από τα οποία να υπηρετήσουν τα δύο πρώτα 24 μήνες, ώστε το τρίτο αγόρι να μπορέσει να υπηρετήσει τη θητεία των 14 μηνών.

Ωστόσο, για τις οικογένειες που έχουν πέντε παιδιά δεν ισχύει αυτό, αλλά εκείνο που ισχύει είναι ότι το πρώτο τέκνο που είναι αγόρι υπηρετεί μόνο δεκατέσσερις μήνες.

Το θέμα συζητήθηκε το πρωί στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, κατά την οποία εκπρόσωποι του Υπουργείου Αμυνας εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να χαρίσουν ούτε και μια μέρα στους εθνοφρουρούς.

Σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Αμυνας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβας είπε πως εκείνο που ζητά η τροποποίηση της νομοθεσίας είναι αυτό που ισχύει για τις οικογένειες με πέντε παιδιά να ισχύει και για τις οικογένειες που έχουν τέσσερα παιδιά, σημειώνοντας πως το ΓΕΕΦ και το ΥΠΑΜ ήταν κάθετοι.

«Θεωρούν», είπε, «ότι ο αριθμός των εθνοφρουρών, αφαιρώντας σίγουρα εκείνους που είναι Ι4, αφαιρώντας εκείνους που είναι για ειδική στρατιωτική θητεία, αλλά και εκείνους επίσης οι οποίοι είναι μειωμένης θητείας, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί καθόλου στις ανάγκες της, εάν και εφόσον μειωθεί η στρατιωτική θητεία και των παιδιών που είναι σε οικογένειες με τέσσερα παιδιά».

Όπως πρόσθεσε, «από δω και μπρος παραμένουν οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα τοποθετηθούν ενώπιον της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής και η συγκεκριμένη τροποποίηση θα καταλήξει στην Ολομέλεια είτε για να ψηφιστεί, είτε για να απορριφθεί».

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων Παρασκευάς Σαμάρας δήλωσε ότι μετά την αφαίρεση επιδομάτων από τις πολύτεκνες οικογένειες και την κάθετη μείωση γονιμότητας, η οργάνωση έθεσε το αίτημα τόσο για δημογραφικούς λόγους, όσο και για να βοηθηθούν οι οικογένειες.

«Οφείλει η πολιτεία», είπε, «να δει συλλογικά το θέμα και να βοηθήσει την πολύτεκνη οικογένεια, η οποία είναι η μόνη που ενισχύει την Εθνική Φρουρά εδώ και δεκαετίες με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι άλλες οικογένειες και να νιώθουν ευγνωμοσύνη γι` αυτή».

Ο κ. Σαμάρας πρόσθεσε ότι η οργάνωση εξακολουθεί να διεκδικεί αυτό το πράγμα και καλεί την πολιτεία να δει όλα τα θέματα συλλογικά και να πάρει τις σωστές αποφάσεις που θα είναι σωτήριες για την πατρίδα μας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Προκοπίου είπε πως το κόμμα του εκφράζει τη συμπάθεια του προς τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η συμπαθής οικογένεια των πολυτέκνων, προσθέτοντας πως έχει επιφυλαχθεί να συζητηθεί το ζήτημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ και να τοποθετηθούν όταν και εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε πως το κόμμα του έχει πει επανειλημμένα ότι η πιο αδικημένη κατηγορία συμπατριωτών μας είναι οι πολύτεκνοι.

«Πράγματι», ανέφερε, «έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, βάσει της οικονομικής κρίσης που επήλθε στον τόπο μας».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως ο ίδιος είναι ανοικτός να συζητήσει παραλλαγές αυτής της πρότασης, αρκεί να δοθεί ένα μήνυμα συμπαράστασης της πολιτείας σε μια τάξη ανθρώπων, που η Κυβέρνηση με τη συνεργασία της Βουλής έχει στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης πάρει από αυτή την τάξη των ανθρώπων 100 εκατομμύρια ευρώ.

«Τόση είναι και η εξοικονόμηση των δημοσίων οικονομικών για το 2012. Η μόνη εξοικονόμηση που κατάφερε να κάνει αυτή η Κυβέρνηση ήταν εις βάρος των πολυτέκνων. Αν αυτή η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Βουλή μπορεί να δώσει ένα ψυχολογικού χαρακτήρα αντάλλαγμα που έχει να κάνει με κάποιας μορφής μείωση της θητείας στην Ε.Φ. είτε δύο μήνες, είτε τέσσερις μήνες, είτε έξι μήνες αυτό πιστεύω ότι θα ισοφάριζε κάπως τα πράγματα, χωρίς σε καμιά περίπτωση να είχε πλήρης δικαιοσύνη», είπε...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: