1.9.12

«Αγγελιοφόρος»: 3 «λουκέτα», 4 απολύσεις...


...και 2,5 μισθοί τα καθυστερούμενα...
Με τρία «λουκέτα» και τέσσερις απολύσεις απάντησε η εργοδοσία της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» στο εύλογο αίτημα των εργαζομένων να πληρωθούν τις ... δεδουλευμένες αποδοχές 2,5 μηνών.>>>

Η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο», ανακοίνωσε χτες, τελευταία ημέρα του Αυγούστου, ότι αναστέλλει την έκδοση τριών περιοδικών, που εκδίδονταν τακτικά, κάθε μήνα, και τα οποία διανέμονταν ως ένθετα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας. Πρόκειται για τα περιοδικά «Sunday Cooking», «Sunday Vitality» και «Sunday Exclusive Family», τα οποία άρχισαν να εκδίδονται στα τέλη του 2010 στην προσπάθεια της εταιρίας να ενδυναμώσει την παρουσία του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής» στα σημεία πώλησης και στη διαφημιστική αγορά της Βόρειας Ελλάδας, να προσελκύσει νέα έσοδα και να αντισταθμίσει τις απώλειες από άλλες εκδοτικές δραστηριότητες.

Το εγχείρημα αυτό φαίνεται πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδας ΑΕ επικαλείται τώρα σημαντικές οικονομικές ζημίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 από την κυκλοφορία των τριών εντύπων και θέτει ευθέως ζήτημα βιωσιμότητας της ίδιας. Μάλιστα, συνδέει τις επιχειρηματικές αποφάσεις της, οι οποίες έφεραν τις ζημίες, με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και την ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας, που, ας σημειωθεί, έχει διαταραχθεί τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» προχώρησε στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων που απασχολούνταν στα τρία έντυπα (τμήματα διεύθυνσης, ατελιέ, ρεπορτάζ και διαφήμισης), χωρίς ωστόσο να αποκλείει ότι δε θα ανακοινώσει και νέες απολύσεις.

Στο προσωπικό της επιχείρησης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι απομακρύνσεις προσωπικού που θα λάβουν χώρα, εξαιτίας της αναστολής της έκδοσης των τριών εντύπων, θα περιοριστούν στον ελάχιστο δυνατό αριθμό (αλήθεια, ποιος είναι αυτός ο αριθμός;).

Οι οφειλές

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι απολύσεις γίνονται την ώρα που η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ έχει καταστεί και πάλι υπερήμερη, όπως και τους προηγούμενους μήνες, όσον αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων. Έτσι, δεν έχει χορηγήσει ακόμη το επίδομα θερινής άδειας (αντιστοιχεί σε ½ μισθό), το μισθό Ιουλίου και το μισθό Αυγούστου στους 200 εργαζόμενους του συγκροτήματος, παρά τις ρητές δεσμεύσεις της για εξομάλυνση της μισθοδοσίας. Οι δεσμεύσεις αυτές αποτυπώνονται και εγγράφως στις ατομικές συμβάσεις εργασίας που κλήθηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι αποδεχόμενοι μειώσεις 30%.

Οι τρεις εργασιακοί εκπρόσωποι του «Αγγελιοφόρου» κάνουν λόγο, στην τελευταία επιστολή τους προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, για «εκρηκτική κατάσταση», η οποία «επιτείνεται και από την αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης», μνημονεύοντας, εκτός των άλλων, σειρά ενεργειών της εργοδοσίας, «για τις οποίες ουδέποτε υπήρξε επίσημη ενημέρωση».

Το αίτημα των τριών εργασιακών εκπροσώπων για αποπληρωμή των δεδουλευμένων διαβιβάστηκε, μέσω του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδη, στην εργοδοσία της εφημερίδας, η οποία τηλεφωνικώς διεμήνυσε πως έως τις

31 Αυγούστου (ή το αργότερο στις 3 Σεπτεμβρίου) θα εξοφλούσε το επίδομα άδειας και το μισθό Ιουλίου, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου θα καταβάλει το μισθό Αυγούστου. Αιφνιδιαστικά, ωστόσο, η εργοδοσία ανακοίνωσε χτες τις

επιχειρηματικές αποφάσεις της για «λουκέτα» και απολύσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι έως την προσεχή Δευτέρα θα πληρώσει μόνον μέρος του μισθού Ιουλίου και ολόκληρο το επίδομα άδειας.

Εργασιακή συνέλευση

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ – η οποία, ας σημειωθεί, έκανε εκ περιτροπής θερινές διακοπές επί… 40 ημέρες - έσπευσε να συγκαλέσει συνέλευση των δημοσιογράφων της

Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, όπως ζήτησαν οι εργασιακοί εκπρόσωποι. Η εργασιακή συνέλευση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (3ος όροφος).

Συνδικαλιστική παράταξη «Δημοσιογράφοι ΣυμμEτέχουν»

enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: