12.9.12

Στο τραπέζι των αρχηγών τα μέτρα των 11,5 δις...


Κρίσιμη θεωρείται η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναμένεται να «κλειδώσει» τουλάχιστον ο βασικός κορμός των μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο πακέτο της διετίας 2013 - 2014.
Ο...
υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα το απόγευμα με τους επικεφαλής της τρόικας, που εμφανίζονται να επιμένουν στην ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων, όπως απολύσεις στο Δημόσιο, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο.

«Υπήρξε πρόοδος» φέρεται να είπε ο κ.Στουρνάρας, βγαίνοντας από το υπουργείο, ενώ για «εποικοδομητική συνάντηση» έκαναν λόγο και στελέχη της τρόικας.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα εμφανίστηκε να αμφισβητεί μέτρα 6 δισ. ευρώ από το πακέτο των 11,5 δισ., επαναφέροντας στο τραπέζι προτάσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια, απολύσεις στο Δημόσιο, περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ, περικοπές στις συντάξεις από τα 486 ευρώ.

Επίσης η τρόικα εισηγήθηκε σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά με μείωση των αποζημιώσεων και πλήρη ανατροπή του ωραρίου.

Τα θέματα των απολύσεων στο δημόσιο και των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους κυβερνητικούς εταίρους και αναμένεται να τεθούν στη σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ ο κ.Βενιζέλος και ο κ.Κουβέλης θα θέσουν το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον δύο έτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τους δύο αρχηγούς θα πρέπει να έχουν καταλήξει μέχρι το βράδυ στα κυριότερα σημεία του πακέτου των μέτρων, καθώς την Παρασκευή ο κ.Στουρνάρας θα πρέπει να τα παρουσιάσει στο συμβούλιο Eurogroup που θα συνεδριάζει στη Λευκωσία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: