11.9.12

Στοιχεία από 10 χώρες ζητά το Ευρωκοινοβούλιο για τις πτήσεις της CIA...


Στρασβούργο: Το θέμα της μη λογοδοσίας των ευρωπαϊκών κρατών, που συμμετείχαν στις παράνομες κρατήσεις υπόπτων για τρομοκρατία, υπέθαλψαν τις έκνομες δραστηριότητες της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος και ανέχθηκαν μυστικές πτήσεις των αεροσκαφών της, επανέφερε με...
ψήφισμά της η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας σχετική έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτίνας των Πρασίνων, Ελάν Φλοτρ.

Στο ψήφισμα καλούνται δέκα χώρες –η Φινλανδία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Πολωνία– να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με όλα τα ύποπτα αεροσκάφη της CIA, που πραγματοποίησαν προσγειώσεις και απογειώσεις στο έδαφος τους.

Εκφράζεται δε η ανησυχία επειδή τα περισσότερα κράτη-μέλη, με εξαίρεση τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, δεν έχουν ανταποκριθεί καταλλήλως στα αιτήματα, δεν έχουν επιτρέψει την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με έρευνες που διεξάγουν για περιπτώσεις κατ' εξαίρεση παραδόσεων υπόπτων για τρομοκρατική δράση.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται έντονα ότι κανένα κράτος- μέλος της ΕΕ, δεν έχει εκπληρώσει, μέχρι στιγμής, εξ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την προστασία, τη διατήρηση και τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποτροπή των παραβιάσεων των δικαιωμάτων αυτών, εξαιτίας των έκνομων δραστηριοτήτων της CIA στην Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι η μυστική κράτηση, που αποτελεί μορφή βίαιης εξαφάνισης, ενδέχεται να συνιστά, εφόσον διαπράττεται ευρέως ή συστηματικά, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Σεπτεμβρίου 2006 παραδέχτηκε ότι «η ύπαρξη εγκαταστάσεων μυστικής κράτησης, όπου οι αιχμάλωτοι κρατούνται σε ένα νομικό κενό, δεν είναι σύννομη με τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία και το διεθνές ποινικό δίκαιο». Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναγνωρίσει και καταδικάσει τη συμμετοχή κρατών-μελών στο πρόγραμμα της CIA, παρότι η παρανομία της χρήσης του εναέριου χώρου και των εδαφών της Ευρώπης από τη CIA έχει αναγνωριστεί από τις πολιτικές και δικαστικές αρχές των κρατών-μελών.

Στο πλαίσιο πολυμερών και διμερών συμφωνιών με το ΝΑΤΟ, ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί παράνομες πράξεις εντός της επικράτειας της ΕΕ. Μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δεσμευθούν για τη λήψη μέτρων στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, η οποία κατέστησε δυνατές μυστικές αερομεταφορές και τη χρήση των εδαφών κρατών- μελών της ΕΕ στο πρόγραμμα παράδοσης, υπό την καθοδήγηση της CIA, γεγονός που υποδηλώνει συλλογική γνώση του προγράμματος από κράτη- μέλη που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται συμπερασματικά ότι:

Η έκθεση του 2011 του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι τα στοιχεία που ελήφθησαν από τις πολωνικές υπηρεσίες, το 2009 και το 2010, «παρέχουν βάσιμες αποδείξεις» ότι επτά αεροσκάφη που συνδέονται με τη CIA προσγειώθηκαν στην Πολωνία και, εξαιτίας αυτών των αποκαλύψεων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά πρώην προϊσταμένων υπηρεσιών πληροφοριών της Πολωνίας, και αποκάλυψαν πιθανές επαφές μεταξύ ανωτάτων στελεχών υπηρεσιών πληροφοριών και της Πολωνικής Κυβέρνησης, σχετικά με τη χρήση εγκατάστασης κράτησης, της CIA στο πολωνικό έδαφος.

Το 2011, Ρουμάνοι δημοσιογράφοι επιδίωξαν να αποδείξουν την ύπαρξη ενός «μαύρου χώρου» στην εθνική υπηρεσία εμπιστευτικών πληροφοριών της Ρουμανίας, αλλά η ερευνητική προσπάθεια προσέκρουσε στην άρνηση των αρχών.

Πρώην Λίβυοι αντικαθεστωτικοί έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας για την άμεση συμμετοχή της MI6 στην παράδοση, τη μυστική κράτηση και τον βασανισμό των ιδίων και των συγγενών τους.

Οι λιθουανικές Αρχές κατέβαλαν προσπάθειες να διαλευκάνουν τη συμμετοχή της χώρας τους στο πρόγραμμα της CIA, διεξάγοντας κοινοβουλευτικές και δικαστικές έρευνες, από τις οποίες προέκυψε ότι πέντε αεροσκάφη που σχετίζονταν με τη CIA προσγειώθηκαν στη Λιθουανία, μεταξύ των ετών 2003 και 2005 και ότι υπήρξαν και δύο κατάλληλα προσαρμοσμένες εγκαταστάσεις για την υποδοχή κρατουμένων στη Λιθουανία, που είχαν κατασκευασθεί κατ' απαίτηση της CIA.

Οι πορτογαλικές Αρχές δεν έχουν ακόμη παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με το μεγάλο αριθμό στοιχείων που καταδεικνύουν ότι πολλές πτήσεις, που εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων και από την προσωρινή επιτροπή, χρησίμευσαν για τις μεταφορές μεταξύ Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Ντιέγκο Γκαρσία και των φυλακών του Γκουαντάναμο.

Με το ψήφισμα, ζητείται η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής για την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας, όσον αφορά το σχέδιο των παράνομων συλλήψεων και μεταγωγών υπόπτων για τρομοκρατική δράση, που μεταφέρθηκαν με καμουφλαρισμένα αεροσκάφη της CIA σε μυστικά κέντρα κράτησης, σε ευρωπαϊκές και μη χώρες και στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: