21.8.12

Ο ύποπτος ρόλος του Ρουμελιώτη...


Τι έλεγε το 2010...


e-mail αναγνώστη

Το 2010 προέτρεπε να ακολουθήσουμε πλήρως το Πρόγραμμα, το εκθείαζε, εκθείαζε την Κυβέρνηση και αισθανόταν "δικαιωμένος" για το Πρόγραμμα. Τώρα λέει ότι "το Πρόγραμμα δεν έβγαινε". Διαβάστε όλο το παρακάτω.

18/11/2010
Αν η Ελλάδα ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τότε «δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας», δήλωσε ο καθηγητής, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας αποκλειστικά στο...

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πολλοί κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας και άρα έχουν και συμφέρον να διαδίδουν και να υποστηρίζουν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει», επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας, ότι η Ελλάδα εάν καταφέρει όπως σήμερα να λάβει τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται για να αναδιαρθρώσει τον δημόσιο τομέα, να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό τραπεζικό της σύστημα, «θα μπορέσει να πείσει τις αγορές ότι είναι στο σωστό δρόμο».

Σταθεροποιώντας το δημόσιο χρέος, όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί, πραγματοποιώντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και επιτυγχάνοντας την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η χώρα μας δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί, τόνισε ο ίδιος στο περιθώριο βραδινής εισήγησής του σε εκδήλωση του δικτύου “Ναυαρίνο”, μέλους της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του δανείου, ο κ. Ρουμελιώτης ξεκαθάρισε ότι στις 17 Δεκεμβρίου, στην ημερήσια διάταξη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ είναι να ασχοληθεί με το θέμα με την εκταμίευσης της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα. Όπως είπε, με το που θα ανάψει το πράσινο φως, τα 2,5 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα να εκταμιεύσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, επί συνόλου 9 δισ. ευρώ, θα φτάσουν στη χώρα μας εντός τριών ημερών.

Για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου επεσήμανε ότι τόσο το ταμείο, όσο και η ελληνική πλευρά «βλέπουν πολύ θετικά τη δυνατότητα χρονικής επέκτασης αποπληρωμής τόσο του ευρωπαϊκού δανείου, όσο και αυτού από το ΔΝΤ».

Όπως εξήγησε, η συμφωνία προβλέπει ότι η αποπληρωμή θα γίνει από το 2013 και μετά, ενώ επεσήμανε ότι η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι «εάν παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής, θα βοηθηθεί η ελληνική πλευρά, θα βρεθεί σε καλύτερη θέση, θα εξομαλυνθεί το διάγραμμα αποπληρωμής του χρέους και θα είναι ευκολότερο για την Ελλάδα να κινητοποιηθεί στις διεθνείς αγορές, για να εξασφαλίσει του απαραίτητους πόρους».

Κληθείς να σχολιάσει την επιβράδυνση που επιφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα μέτρα που λαμβάνονται, ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι ήταν γνωστό από την αρχή ότι αυτό θα συνέβαινε.

Όπως εξήγησε, «είχε προβλεφθεί αυτή η εξέλιξη για τα πρώτα δύο χρόνια, αλλά είχε, επίσης, προβλεφθεί ότι μέσα από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, που θα επιτρέψει την Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία απέναντι στους ξένους επενδυτές και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της εσωτερικής υποτίμησης. Δηλαδή της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσα από λογικές μισθολογικές αυξήσεις, σταθεροποίηση του κόστους παραγωγής, διαθρωτικές αλλαγές-όπως άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, προώθηση νέων επενδύσεων, στήριξη δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομία με εξωστρεφή χαρακτήρα, όπως εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία και μεταφορές. Με την αποκατάσταση λοιπόν της δημοσιονομικής σταθερότητας η χώρα μας εξασφαλίζει το εισιτήριο για τις διεθνείς αγορές, «πράγμα που συνεπάγεται και με νέες επενδύσεις στη χώρα».

Το ΔΝΤ έδειξε κατανόηση

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, από την αρχή το ΔΝΤ έδειξε κατανόηση απέναντι στα ελληνικά προβλήματα και μάλιστα όλοι συμφωνούσαν στο να δοθεί αρκετός χρόνος στην κυβέρνηση για να κάνει την δημοσιονομική προσαρμογή και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ υποστήριζε και συμφώνησε και η ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας, να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να περιοριστεί η σπατάλη στο δημόσιο τομέα, να γίνουν κάποιες αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις σημαντικές, έτσι ώστε οι δημόσιοι οργανισμοί να λειτουργούν με κριτήρια αποδοτικότητας και να είναι κερδοφόροι. «Από εκεί και πέρα τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά για να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους είναι μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση και το ΔΝΤ αποδέχεται μετά από συζήτηση», επεσήμανε.

Για την αναθεώρηση του ελλείμματος στο 15,4% από 13,6%, για το 2009, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη η εξέλιξη αυτή. «Θα ήταν ευκολότερο με το 13,6%, από ότι με 15,4% , ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι μια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, της τάξης των έξι μονάδων του ΑΕΠ, σε διάστημα επτά μηνών, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», υποστήριξε. «Δεν έχουμε προηγούμενο στην ΕΕ, αλλά και ούτε στο πλαίσιο του ΔΝΤ έχει προκύψει χώρα να έχει πετύχει μια τόσο σημαντική και μεγάλη προσαρμογή τον πρώτο χρόνο», όπως επεσήμανε.

Ένας Έλληνας στο ΔΝΤ

Ως «μια από τις χειρότερες στιγμές της ζωής του» χαρακτήρισε κ. Ρουμελιώτης, τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία τέθηκε επί τάπητος το θέμα του δανείου προς την Ελλάδα. «Αισθάνθηκα πολύ άσχημα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όσο και να προσπαθούσα να πείσω τους συναδέλφους μου ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτή τη φορά τα απαραίτητα βήματα, έβλεπα μια καχυποψία ότι είναι για άλλη μια φορά, μια υπόσχεση που δεν θα τηρηθεί από μια χώρα που είναι τελείως αναξιόπιστη και αυτό με πλήγωσε».

Ωστόσο, με χειροπιαστά πια τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μνημονίου, ο κ. Ρουμελιώτης τονίζει ότι το κλίμα διαρκώς μεταβάλλεται θετικά. «Δικαιώνομαι σιγά, σιγά», τόνισε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της και πρέπει να αντιληφθεί ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία να λυθούν τα προβλήματα και να βρει το ρόλο της στο διεθνές γίγνεσθαι, αλλιώς θα βουλιάξουμε κυριολεκτικά».

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ: Έλενα Αλεξιάδου

http://www.nooz.gr/economy/o-p-roumeliotis-tou-dnt-gia-to-endexomeno-xreokopias

Δεν υπάρχουν σχόλια: