16.8.12

Η απίστευτη "μπίζνα" 8 δις δολλαρίων της ΔΟΕ!...


Το ασύλληπτο ποσό των 8 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία της, αλλά και στην ιστορία πάσης φύσεως αθλητικής (...και όχι μόνον) δραστηριότητας, έβαλε στο ταμείο της απο "εμπορικά δικαιώματα" η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη σημερινή συμπλήρωση του...
4ετούς ολυμπιακού κύκλου 2009-2012, που περιλαμβάνει τους χειμερινούς ΟΑ του Βανκούβερ, το 2010, και τους θερινούς ΟΑ τους Λονδίνου, φέτος!!!

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του pamesports.gr, προερχόμενες από μέλη της ΔΟΕ, μάλιστα, το... εξωφρενικό αυτό συνολικό έσοδο της Διεθνούς, είναι κατά 65% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη 4ετία (!) και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τεράστια αύξηση, κατά 52% του κόστους των παγκόσμιων τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΟΑ, τα οποία διαχειρίζεται και πουλά αποκλειστικά και μόνον η Διεθνής! Κι όλα αυτά, την ώρα που από το 2008 και μετά σωβεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, κράτη χρεοκοπούν, κυβερνήσεις "πέφτουν", μειώνονται παντού λειτουργικά κόστη, μισθοί, κοινωνικές παροχές και συντάξεις, με αποτέλεσμα η ανεργία και η κοινωνική "έκρηξη" να κορυφώνονται.

Απόλυτα έγκυρα στοιχεία αναφέρουν ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα της τρέχουσας 4ετίας έφτασαν τελικά το ποσό των 3 δις 910 εκατομμυρίων δολλαρίων, ενώ τα σύνολο των αμέσως προηγουμένων αντίστοιχων συμβολαίων έφτανε τα 2 δις 570 εκατομμύρια!

Το ποσό αυτό (3,91 δις) είναι μάλιστα...τετραπλάσιο ως έσοδο, απ όσα αποφέρει στην ΔΟΕ το περίφημο χορηγικό πρόγραμμα ΤΟΡ, στο οποίο μετέχουν 11 εταιρείες-κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας και οι οποίοι πλήρωσαν συνολικά σε 4 έτη 957 εκατομμύρια δολλάρια, προκειμένου να μπορούν ουσιαστικά να χρησιμοποιούν τα ολυμπιακά σήματα και τα λογότυπα των διοργανωτών των ΟΑ.

Για να γίνουμε πιο αναλυτικά και να αντιληφθείτε το ευρύ πλαίσιο εσόδων της ΔΟΕ, σας παραθέτουμε τα βεβαιωμένα έσοδα της 4ετίας που ολοκληρώνεται ουσιαστικά σήμερα, πρακτικά στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, οπότε αρχίζει η "εποχή Σότσι 2014 και Ρίο 2016":

* Τηλεοπτικά δικαιώματα : 3, 910 δις δολλάρια
* Χορηγικό πρόγραμμα ΤΟΡ : 957 εκ. δολλάρια
* Εμπορικά έσοδα από Βανκούβερ 2010: 989 εκ. δολλάρια (688 εκ. από εθνικό χορηγικό πρόγραμμα + 250 εκ. από πώληση εισιτηρίων + 51 εκ. απο ολυμπιακά προιόντα)
* Εμπορικά δικαιώματα από Λονδίνο 2012: 2,140 δις δολλάρια (1 δις 08 εκ. από εθνικό χορηγικό πρόγραμμα + 931 εκ. από πώληση εισιτηρίων + 125 εκ. από ολυμπιακά προιόντα)

Αν τα αθροίσετε το σύνολο που προκύπτει είναι 7 δις 966 εκατ. δολλάρια!!!

Σύμφωνα με εσωτερικές αναλύσεις της επιτροπής οικονομικών της ΔΟΕ, τα επι μέρους κύρια έσοδα της ΔΟΕ και των ολυμπιακών αγώνων προέρχονται από:

* το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, το οποίο πλήρωσε 2 δις δολλάρια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της 4ετίας στις ΗΠΑ,
* την EBU, που πλήρωσε 703 εκ. δολλάρια για τα δικαιώματα μετάδοσης στην Ευρώπη, εκτός Ιταλίας,
* το Japan Consortium, που κατέβαλε 412 εκ. δολλάρια για τα δικαιώματα στην Ιαπωνία,
* την κατακόρυφη αύξηση των εσόδων της συνδρομητικής τηλεόρασης, με το Sky Italia να προσφέρει 141 εκ. δολλάρια
* την αξιοποίηση της αγοράς broadband & mobile rights (κινητή τηλεφωνία) που απέφερε 8 εκ. δολάρια από την εταιρεία Terra Latin America, μόνον για τη Λατινική Αμερική και μη συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας.

Πέραν των απίστευτων ποσών που εισρέουν στα ταμεία της Λωζάνης από την παγκόσμια τηλεοπτική αγορά, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εσόδων από τους χορηγούς:

Η συμφωνία με τους "κολοσσούς" Procter & Gamble και Dow Chemicals Co.,το 2010, διάρκειας 10 ετών (!) και οι δύο, άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα του προγράμματος. Η ΔΟΕ στοχεύει τώρα να ξεπράσει το έσοδο του 1 δις δολλαρίων για τον επερχόμενο ολυμπιακό κύκλο 2013/16. Στόχος εφικτός αν αναλογιστείτε ότι σε εποχές κρίσης (!), το "πακέτο" της 4ετίας 2005/08 έφτασε τα 866 εκ. και το επόμενο τα 957 εκ., αυξημένο κατά 10%, δηλαδή.

H McDonalds φέρεται έτοιμη, ήδη, να πληρώσει περισσότερα από 200 εκ. δολλάρια για το νέο 8ετές συμβόλαιο χορηγίας, που θα ολοκληρώνεται το 2020.

Το νέο πρόγραμμα ΤΟΡ κοστολογείται πάντως από την ΔΟΕ σε ένα μ.ο. 80-90 εκατομμυρίων δολλαρίων κατ έτος, ανά χορηγό, με βάση τα νέα δεδομένα των αγώνων!

Το πιο σημαντικό είναι ωστόσο πως από τους 11 ΤΟΡ χορηγούς του ολυμπιακού κινήματος, οι 7 λήγουν το 2020 και άλλες 3 το 2016. Στην πιο δύσκολη οικονομικά εποχή του πλανήτη, η ΔΟΕ έχει εξασφαλίσει, δηλαδή, την "βιωσιμότητα" των αγώνων και των μελών της...

Κι επειδή ευλόγως θ αναρωτηθείτε...που πάνε όλα αυτά τα λεφτά που εδώ... πράγματι υπάρχουν (!), η Διεθνής υποστηρίζει επισήμως ότι "άνω του 90% από τα εμπορικά και τηλεοπτικά έσοδα διανέμεται αναλογικά στους φορείς που υπηρετούν οι ολυμπιακό κίνημα: διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, την ολυμπιακή αλληλλεγγύη, ενώ το υπόλοιπο περίπου 10% χρησιμοποιείται για τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδά της, στην Ελβετία. Επίσης το 50% των χορηγικών εσόδων του προγράμματος ΤΟΡ προωθείται στις οργανωτικές επιτροπές των ολυμπιακών αγώνων, ως συνεισφορά της ΔΟΕ."
Πηγή: pamesports.gr, Κείμενο: Ιάκωβος Φιλιππούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: