31.7.12

Ο θερμός μήνας Αύγουστος...


Αλλάζει το μιντιακό τοπίο...


Ο Βίκτωρας Ρέστης βρίσκεται πλέον εκτός του ΔΟΛ. Τις μετοχές του, ποσοστό 13,57% ανέλαβε η Millenioum Bank, γεγονός που επιβεβαίωσε ο ΔΟΛ με επιστολή του στο Χρηματιστήριο. Μένει η επόμενη κίνηση, η εξαγορά τους από τον Σταύρο Ψυχάρη με ή χωρίς δάνειο ή από άλλον φίλο επιχειρηματία.

Μέσα στον...

Αύγουστο όπως όλα δείχνουν, οδεύουν προς διέξοδο αρκετές από τις εκκρεμότητες των ΜΜΕ, εντύπων και ηλεκτρονικών. Σε επιχειρηματικό αλλά και θεσμικό επίπεδο. Ο ΔΟΛ είναι μια από αυτές καθώς εκπνέει το διάστημα εξαγοράς όλων των μετοχών από τον πρόεδρο της εταιρεία Σταύρο Ψυχάρη. Ακολουθεί η ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο Mega, κατά 10 εκατ. ευρώ, θυμίζουμε.
Στην πολιτική σκηνή τη μπαγκέτα κρατά ο Σίμος Κεδίκογλου. Ήδη είχε την πρώτη του ανακοινωθείσα συνάντηση με την ένωση ιδιοκτητών ημερησίων εφημερίδων που έθεσε την ατζέντα των δικών της απαιτήσεων.
Δεν έγινε δημόσια γνωστή η έτερη συνάντηση του με την ΕΙΤΗΣΕΕ, την ένωση των τηλεοπτικών καναλιών. Αυτοί κι αν έχουν ατζέντα αιτημάτων. Στην πρώτη θέση φιγουράρει η δυνατότητα τους να συγχωνεύουν το προσωπικό τους! Ήτοι να έχουν μια εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων τους οποίους να περιφέρουν από εταιρεία σε άλλη εταιρεία όχι μόνο εντός ομίλων τους αλλά και εντός των "αντίπαλων" ομίλων ΜΜΕ. Το "πείραμα" της Digea δηλαδή σε γενίκευση.
Η τρίτη συνάντηση του Σίμου Κεδίκογλου ήταν με την ΠΟΣΠΕΡΤ, την ομοσπονδία προσωπικού της ΕΡΤ. Η οποία ψηλά στη δική της ατζέντα έχει την ΕΡΤ και τις εκεί κρίσιμες πολιτικές παρεμβάσεις αλλά εκπροσωπεί στην παρούσα φάση και τα συμφέροντα των τεχνικών τηλεόρασης.
Οι δυο υποθέσεις συγκλίνουν. Καθότι οι ιδιοκτήτες της ΕΙΤΗΣΕΕ αφενός ζητούν περιστολή, συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ, αφετέρου θέλουν από το κράτος δωρεάν τις τηλεοπτικές συχνότητες και τη συγχώνευση του προσωπικού τους.
Στο καλοκαιρινό παιχνίδι των ΜΜΕ εξελίσσονται κι όλες οι άλλες σοβαρές υποθέσεις των ΜΜΕ. Οι απόπειρες του Γιώργου Κουρή να (ξανα)σώσει τη συχνότητα του Alter που κατέρρευσε ως κανάλι αλλά διατηρείται ως επωνυμία στις λίστες των υπό πτώχευση εταιρειών χωρίς ορατό σημείο ολοκλήρωσης διαπραγμάτευσης. Η απόπειρα του Νίκου Χατζηνικολάου ως νέου και ισχυρού(;) παίχτη να αποκτήσει τηλεοπτική πρόσβαση στο ραδιοτηλεοπτικο φάσμα. Η προσπάθεια του συγκροτήματος Βαρδινογιάννη να βρει λεφτά για να κρατήσει αυτοτελές το Star. Η ανάδυση μέσα από τα συντρίμμια των παραδοσιακών ΜΜΕ του νέου συγκροτήματος Βαγγέλη Μαρινάκη.
Όλα τα παραπάνω θα βρουν επιστέγασμα σε μια ακόμη θεσμική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής και σε πολλά επίπεδα. Τίτλος της θα είναι η προετοιμασία ενός νόμου για τα ΜΜΕ. Κάτι που ετοίμαζαν ήδη οι απερχόμενοι υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Ηλίας Μόσιαλος. Τα σχέδια τους περιφέρονται από γραφείο σε γραφείο. Μένει να αποδειχθεί αν η τρίτη προσπάθεια με τη σφραγίδα της 3κομματικής κυβέρνησης θα παραδώσει τα πάντα-όλα στους εκδότες των ΜΜΕ.


Ματίνα Παπαχριστούδη

themediaproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: