30.6.12

Και η Μέρκελ θέλει τον... Ιταλό της...


Μοχλό για τη σωτηρία του ευρώ αποτελούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Η Aνγκελα Μέρκελ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία, ύστερα από το «σφυροκόπημα» του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Μόντι, που, ως επικεφαλής ενός ισχυρού μπλοκ, απείλησε ακόμα και με κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Η ...
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ -που πήρε ιστορικές αποφάσεις για τη σωτηρία του ευρώ- σφραγίστηκε από την καθολική επικράτηση του «Σούπερ» Μάριο Μόντι, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει ακόμη και με κατάρρευση την Ευρωζώνη απέναντι στην πρωτοφανή αδιαλλαξία της Ανγκελα Μέρκελ.

Ηταν οκτώ το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωνε έτοιμος να σηκωθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ανακοινώσει, σε συνέντευξη Τύπου, τη συμφωνία των «27» σχετικά με το Σύμφωνο για την ανάπτυξη.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα προέβλεπε τη -μη δεσμευτικού χαρακτήρα και χωρίς την πίεση να ληφθούν αποφάσεις- συζήτηση για... το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, στο δείπνο εργασίας, όπου το βασικό μενού ήταν, προφανώς, ο ημιτελικός του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ιταλίας-Γερμανίας.
Ο Φρ. Ολάντ ζήτησε από τον Χ. Ρομπάι να πει την αλήθεια
Ο Φρ. Ολάντ ζήτησε από τον Χ. Ρομπάι να πει την αλήθεια

Ωστόσο, ο Χ. Ρομπάι και η Α. Μέρκελ υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο... Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος σε έντονο ύφος απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΕΕ: «Πού πας; Κάτσε κάτω, γιατί θα τα τινάξω όλα στον αέρα. Δεν θα φύγει κανείς, αν δεν βρεθούν λύσεις». Ο Μ. Μόντι έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών επιτοκίων με τα οποία αναγκάζεται να δανείζεται η χώρα του και απειλώντας να μπλοκάρει τα συμπεράσματα της Συνόδου.
Και η Μέρκελ θέλει τον... Ιταλό της

Ο Ισπανός πρωθυπουργός συντάχθηκε αμέσως με τον Μάριο Μόντι, λέγοντας ότι ούτε αυτός μπορεί να εγκρίνει το πακέτο για την ανάπτυξη. Αμήχανοι εμφανίστηκαν η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, η χώρα της οποίας ασκεί την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες. «Ολοι εδώ είμαστε όμηροι του κ. Μόντι;» αναρωτήθηκε. Πάντως, κανείς δεν τόλμησε να απαντήσει, ενώ ο κ. Ρομπάι χωρίς δεύτερη κουβέντα έμεινε στη θέση του.

Σύμμαχος του Μ. Μόντι ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ, ο οποίος παρενέβη και ζήτησε από τον Ρομπάι «αν πάει για τη συνέντευξη να πει την αλήθεια, δηλαδή ότι δεν υπάρχει συμφωνία»... Αυτό ήταν. Ενδεικτικό της δυσφορίας της Α. Μέρκελ ήταν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επέσπευσε την αναχώρησή της από τις Βρυξέλλες για συζήτηση στην Μπούντεσταγκ, παρεμποδίζοντας την απόφαση για τη διαδοχή του επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία παραπέμπεται για τη σύνοδο του Eurogroup στις 9 Ιουλίου.

Ο Μ. Μόντι πέτυχε να αλλάξει την ατζέντα και κυρίως το περιεχόμενο των αποφάσεων της ΕΕ. Συμπέρασμα: Η Γερμανία «πήγε σπίτι της» όχι μόνο στο ΕURO και ο νικητής Μάριο Μόντι ετοιμάζει τις αποσκευές του για τον τελικό της Κυριακής με την Ισπανία, στο Κίεβο, έχοντας υποχρεώσει την Α. Μέρκελ σε ιστορική υποχώρηση...

Eπειτα από όλα αυτά οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίζονται έστω και έμμεσα θετικές για την Ελλάδα, καθώς προσβλέπουν στον κατευνασμό των αγορών και αποσκοπούν στο να εκτονώσουν το κλίμα έντασης στη ζώνη του ευρώ.

Βαγγέλης Δεμίρης
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: