31.5.12

Συνήγορος Πολίτη: Τυφλή Ρατσιστική βία και ανεπάρκεια μεταναστευτικής πολιτικής στην Πάτρα


Προβληματισμένος εμφανίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη για την κατάσταση στην Πάτρα και τα πρόσφατα βίαια γεγονότα, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τα επεισόδια «αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο τόσο την ‘'ποιοτική αναβάθμιση" της γενικευμένης τυφλής ρατσιστικής βίας όσο και τις σοβαρές ανεπάρκειες της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και εν γένει της διοίκησης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία επικίνδυνων εντάσεων».

Η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει δε ότι ήδη από το 2007 είχε επισημάνει ότι ο δημόσιος διάλογος για την προβληματική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού στην Πάτρα θα πρέπει να εστιάσει στην προσπάθεια εξεύρεσης λειτουργικών λύσεων, καθώς υπήρχε κίνδυνος επιδείνωσης των προβλημάτων.

Τον ίδιο κίνδυνο είχε τονίσει ο Συνήγορος και το 2010, για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι η «οιονεί απόσυρση» του κράτους στη συγκεκριμένη περιοχή παρέχει το πρόσχημα αλλά και το έδαφος για τη δράση ακραίων πολιτικών ομάδων με ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, που επιστρατεύουν βίαιες μεθόδους και προπαγανδίζουν την αυτοδικία.

Επίσης, η αρχή το Φεβρουάριο του 2012 είχε υπογραμμίσει ότι «ένα χρόνο μετά τη θέσπιση με το ν. 3907/2011 νέων κανόνων και διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας, καμία από τις υπηρεσίες που προβλέπονται δεν έχει ουσιαστικά λειτουργήσει, παρά τις αυξημένες ανάγκες και τα σοβαρά προβλήματα, πράγμα που, πέραν των άλλων, εκθέτει διεθνώς τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: