31.5.12

Πανάρετος εναντίον Κιάου για το «αλαλούμ» με τη Φυσική...



Για απειρία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που έλαβε αποφάσεις με γνώμονα « να μη γίνει το λάθος και δυσαρεστηθούν τα παιδιά», έκανε λόγο σε κέιμενο του στην ιστοσελίδα του ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, αναφερόμενος στο... αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τη βαθμολόγηση θέματος της Φυσικής.

Συγκεκριμένα ο κ. Πανάρετος, ο οποίος είχε υπό την ευθύνη τις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε προηγούμενα χρόνια υπογράμμισε:

«Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία φορά που παρατηρείται ατυχής διατύπωση ενός ερωτήματος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Οπως έγραψα και σε προηγούμενη ανάρτησή μου, το ενδεχόμενο αυτό είναι δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των συνθηκών κάτι από τις οποίες δουλεύει η κεντρική επιτροπή των εξετάσεων.

Η αδέξια διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την συνήθη πίεση των ΜΜΕ και επιστημονικών οργανώσεων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πείρας της πολιτικής ηγεσίας. Ευτυχώς, η τελική απόφαση ήταν η σωστή. Γιατί ίσως να είναι και η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα που θα καθορίσει ποιοί θα μπουν στις σχολές υψηλής ζήτησης.

Μπορεί, σύμφωνα με τον νόμο η διαχείριση των θεμάτων αυτής της μορφής να έχει ανατεθεί στην κεντρική επιτροπή των εξετάσεων, όμως η τελευταία πάντοτε συμβουλεύεται την πολιτική ηγεσία πριν οδηγηθεί στην απόφασή της. Και εδώ μάλλον μίλησε η απειρία και η αγωνία της πολιτικής ηγεσίας "να μην γίνει το λάθος και δυσαρεστηθούν τα παιδιά".

Ευτυχώς που, όπως είχα γράψει στην προηγούμενη ανάρτησή μου, δεν ενεπλάκησαν και οι πολιτικοί. (Σε άλλες εποχές, ο Α. Σπηλιωτόπουλος θα είχε βγάλει και εγώ δεν ξέρω πόσες ανακοινώσεις).

Ισως, στο μέλλον οι επιστημονικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένοι επιστήμονες διδαχθούν από την εμπειρία αυτή και αντιληφθούν ότι δεν προσθέτουν τίποτα με την βιαστική έκδοση ανακοινώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: