19.1.12

Ελεύθερη και πάλι η γνώση στη Wikipedia μετά την επιτυχία της διαμαρτυρίας κατά του νόμου SOPA...


Το μπλακ-άουτ της Wikipedia ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νόμο που προωθείται στο αμερικανικό Κογκρέσο για την πειρατεία στο Διαδίκτυο (SOPA) έληξε, και οι υπεύθυνοι της ... ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας δηλώνουν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την παγκόσμια απήχηση της πρωτοβουλίας τους. «Το κοινό μίλησε» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Την Τετάρτη έμεινε όλη την ημέρα χωρίς Ίντερνετ η αγγλική Wikipedia με απόφαση του ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς σε διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο SOPA.

Υπέρ των νόμων είχαν ταχτεί παραγωγοί περιεχομένου όπως μουσικά και κινηματογραφικά στούντιο λέγοντας ότι η πειρατεία των παραγωγών τους βλάπτει τα έσοδα τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έκριναν ότι διανέμεται υλικό που τους ανήκει, θα μπορούσαν ουσιαστικά να κλείσουν με δικαστική εντολή την ιστοσελίδα που το διανέμει μπλοκάροντάς την μέσω του DNS, του συστήματος ονοματοδοσίας του Ίντερνετ.

Έτσι οι φυλλομετρητές δεν θα μπορούσαν να την βρουν πουθενά και θα ήταν αόρατη από όλο το Ίντερνετ.

«Εκατόν εξήντα δύο εκατομμύρια χρήστες είδαν την σελίδα του μπλακάουτ που ρωτούσε αν μπορεί κανείς να φανταστεί ένα κόσμο χωρίς ελεύθερη γνώση. Είπατε όχι» δήλωσε η διευθύντρια του Ιδρύματος Σου Γκάρντνερ.

«Κάνατε τα τηλεφωνικά κέντρα του Κογκρέσου να μπλοκάρουν και λιώσατε τους σέρβερ τους» συνέχισε.

Η νομοθεσία έχει ήδη αρχίσει να κλονίζεται, αφού οκτώ μέλη του Κογκρέσου απέσυραν την υποστήριξή τους στο νόμο SOPA (Stop Online Piracy Act – Νόμος «Σταματήστε την πειρατεία στο Ίντερνετ»).

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση αυτών των νόμων στο Κογκρέσο χρειάζεται συναίνεση, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: