27.1.12

Η UEFA δεν προειδοποιεί, αλλά... εκτελεί...


H περίοδος χάριτος έχει παρέλθει προ πολλού για τις ελληνικές ομάδες και πλέον "όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος...".

Η UEFA δεν αστειεύεται καθόλου και δεν προτίθεται να ... δώσει παραπάνω ευκαιρίες σε όσα κλαμπ δεν συμμορφώνονται στους νέους κανονισμούς που υπάρχουν και θα επιβάλλει τις ανάλογες κυρώσεις.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο ήταν ξεκάθαρος σε αυτός, μιλώντας στην εφημερίδα GOAL που έκανε ταξίδι μέχρι τη Νιόν της Ελβετίας για να συναντήσει το δεξί χέρι του Μισέλ Πλατινί και γενικός γραμματέας στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Το πρόβλημα αφορά κατά κύριο λόγο τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, που αντιμετωπίζουν αρκετά οικονομικά προβλήματα και δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουν το πλάνο του Financial Fair Play.

Αρχικά, το γεγονός ότι από τις πέντε ελληνικές ομάδες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι τρεις έχουν παραπεμφθεί στην πειθαρχική επιτροπή της UEFA, ενώ ο Ολυμπιακός Βόλου αποκλείστηκε πρόωρα λόγω εμπλοκής στα «στημένα», δεν έχει περάσει απαρατήρητο.

Η διαφθορά, τα υπερβολικά χρέη, το ντόπινγκ, και η βία αποτελούν ζητήματα που κοιτάζουν έντονα στην UEFA και με εξαίρεση το ντόπινγκ, στα αλλά δεν έχουν... παράπονο, ασχολούνται αρκετά με την χώρα μας!

Ο Ινφαντίνο σχολίασε χαρακτηριστικά πως «είναι γεγονός πως δείχνει αρκετά πράγματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο το ότι τρεις ομάδες σας παραπέμφθηκαν στην Πειθαρχική Επιτροπή για παραβίαση των άρθρων του financial fair play. Σαφώς και δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Τιμωρήσαμε ήδη τον ΠΑΟΚ, αλλά του δώσαμε μία δίκαιη δεύτερη ευκαιρία για να προσαρμοστεί. Ακολουθούν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Με την ΑΕΚ για παράδειγμα είναι γνωστό από παλιά. Ακόμα δεν έχω ξεχάσει το παλιό μίτινγκ για την ΑΕΚ. Πόσο παλιά ήταν; Πριν από 6-7 χρόνια; Θυμάμαι τις κουβέντες με τον Νικολαΐδη. Ήταν μαρτύριο εκείνο το μίτινγκ...».

Εν συνεχεία, ανέλυσε την κατάσταση: «Τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχουν κανονισμοί και πρέπει να εφαρμόζονται. Για αυτό και τους έχουμε θεσπίσει. Όταν δεν εφαρμόζονται, έρχονται τιμωρίες. Και οι ελληνικές ομάδες είναι ενήμερες και για τους νόμους και για τις ποινές. Καταλαβαίνω τις δύσκολες συνθήκες που είναι λογικό στην Ελλάδα με όσα συμβαίνουν να έχουν επεκταθεί στο ποδόσφαιρο, αλλά ο κανονισμός των overdue payables (ληξιπρόθεσμων οφειλών) δεν είναι καινούριος. Η μόνη διαφορά που υπάρχει πλέον είναι το monitoring (συνεχείς επιτήρηση)».

Τραβερσό: "Δεν έκανε η UEFA ξαφνικά focus στην Ελλάδα"

Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται επίσης δισέλιδη συνέντευξη του διευθυντή Licensing και Financial Fair Play της UEFA, Αντρέα Τραβέρσο, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τονίζει πως «η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα περάσουν από την Πειθαρχική Επιτροπή λογικά μέσα στον Φεβρουάριο, και εκεί θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να εξυπηρετούν τα χρέη τους και ότι έχουν πλάνο και για τις παλιές οφειλές και για τις νέες που στο μεταξύ θα έχουν δημιουργηθεί. Ελπίδες για τις ομάδες σας υπάρχουν.

Μη νομίζετε ότι έτσι ξαφνικά η UEFA έκανε focus στην Ελλάδα. Ο ΠΑΟΚ δεν ξεμπέρδεψε. Πήρε απλώς μία δεύτερη ευκαιρία. Και την πήρε δίκαια, όχι χαριστικά. Γιατί πούλησε τον Βιεϊρίνια και έδειξε πως συμμορφώνεται άμεσα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χρεών του».
woop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: