29.1.12

«Φτηνή» TV, δίχως φτήνια...

Του Κοσμά Βίδου

Η κυρία Μπράουν έχει τέσσερις γιους και μία κόρη: o ένας είναι ιεραπόστολος στην Αφρική, ο άλλος βιοπαλαιστής, ο τρίτος μικροαπατεώνας που κερδίζει τα προς το ζην κάνοντας (εξωφρενικές) δουλειές του... ποδαριού και ο τέταρτος, ο μη μου άπτου Ρόρι, είναι ένας καλοκάγαθος ομοφυλόφιλος που προσπαθεί, μάταια, να αποκαλυφθεί στη μητέρα του, η οποία αρνείται να καταλάβει... Οσο για την κόρη, εκτός από χαριτωμένη μεγαλοκοπέλα, είναι η (μοναδική) φωνή της λογικής μέσα στη θεότρελη οικογένεια. Αυτοί, μαζί με τον ανήμπορο πεθερό της χήρας Μπράουν και τη γειτόνισσα και κολλητή φίλη της, Γουίνι, είναι οι κεντρικοί ήρωες της κωμικής σειράς του BBC «Mrs Brown's boys», η οποία σημειώνει μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία.
Πρόκειται για το ξεκαρδιστικό χρονικό μιας φτωχής ιρλανδικής οικογένειας που λειτουργεί υπό τον απόλυτο (δικτατορικό, θα λέγαμε) έλεγχο μιας μαμάς έτοιμης για όλα. Δηλαδή έτοιμης να κάνει κόλαση τη ζωή των παιδιών της, διεκδικώντας μαχητικά τη θέση της ισόβιας αρχηγού στον στερημένο (αλλά και γεμάτο αγάπη) μικρόκοσμό της. Την οποία μητέρα ερμηνεύει ένας άντρας, ο κωμικός, συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μπρένταν Ο' Κάρολ. Ο άνθρωπος που υπογράφει τα βιβλία στα οποία βασίζεται το σενάριο, καθώς και το ίδιο το σενάριο. Και που έχει επιλέξει για τους περισσότερους ρόλους μέλη της οικογένειάς του: την κόρη του ερμηνεύει η σύζυγός του Τζένιφερ Γκίμπνι, τη γειτόνισσα Γουίνι Μακ Κούγκαν η αδελφή του Αϊλις Ο' Κάρολ, τη νύφη του Μαρία η κόρη του Φιόνα Ο' Κάρολ, τον φίλο ενός από τους γιους του ο γιος του Ντάνι Ο' Κάρολ. Η οικογενειακή αυτή υπόθεση κινηματογραφείται στη Σκωτία, για την ακρίβεια στη Γλασκώβη, μπροστά σε κοινό: κάθε ημίωρο επεισόδιο είναι ένα θεατρικό μονόπρακτο που γυρίζεται σχεδόν χωρίς καμία διακοπή - ή μάλλον διακόπτεται μόνο από τα γέλια και τα χειροκροτήματα των θεατών.
Γιατί όμως επέλεξα να ασχοληθώ με μια σειρά που δεν βλέπουμε στην Ελλάδα; Επειδή τη στιγμή που γίνεται λόγος για την παρακμή της ελληνικής τηλεόρασης λόγω οικονομικής στενότητας, παρακολουθώντας το «Mrs Brown's boys» συνειδητοποίησα ότι καλή τηλεόραση μπορείς να κάνεις και με λίγα χρήματα. Εν προκειμένω, εκείνα που χρειάζονται είναι ένα γερό σενάριο, μερικοί ταλαντούχοι ηθοποιοί, δύο-τρεις κάμερες και δύο λιτά σκηνικά - η υπόθεση εξελίσσεται στο σαλόνι και στην κουζίνα της κυρίας Μπράουν. Με αυτά τα υλικά μια θεατρική παράσταση μετατρέπεται σε σίριαλ που καθηλώνει κάθε εβδομάδα εκατομμύρια τηλεθεατές: το πρώτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου (22 Φεβρουαρίου 2011) το παρακολούθησαν 2.640.000 τηλεθεατές, ενώ το πρώτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου (26 Δεκεμβρίου 2011) 6.610.000 άτομα! Ναι, είναι τελικά πολύ πιο εύκολη απ' ό,τι νομίζουμε η συνταγή της επιτυχίας. Η κυρία Μπράουν την κατέχει. Μήπως να την αντιγράφαμε;
On air (BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: