16.1.12

Το RTL δεν άντεξε τη "συνταγή Μέρκελ"! ...


Κι όμως οι Γερμανοί φεύγουν από την Ελλάδα. Το RTL μέσα σε 3 χρόνια, ήρθε, είδε και απήλθε, "επιστρέφοντας τον Alpha στον αρχικό του μέτοχο, Δημήτρη Κοντομηνά. Διέθεσε αρχικά... 125,7 εκατ. ευρώ για το 66,6% των μετοχών του στις 23 Σεπτεμβρίου του 2008. Αποχωρεί από την Ελλάδα, όπου η Γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζει το σκληρότερο πρόγραμμα στη χώρα, δίχως να ανακοινώσει το τίμημα της πώλησης του 70% των μετοχών στον επιχειρηματία, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουμε πόσο κόστισε αυτή η περιπέτεια στην Ελλάδα, ή δίχως να δίνουν εξηγήσεις για την απόφασή τους αυτή. "Βρισκόμαστε στην Ελλάδα, διότι πιστεύουμε στη χώρα και στο σταθμό και βρισκόμαστε εδώ με μακροπρόθεσμο ορίζοντα", διαβεβαιώνε, μιλώντας στην "Καθημερινή" (5.4.2009) ο Γκέρχαρντ Τσάιλερ. «Δεδομένης της έντονης και συνεχιζόμενης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα, αποφασίσαμε εντέλει την έξοδό μας από την ελληνική αγορά" δήλωνε μόλις προ ημερών, σχεδόν 3 ετών (5.1.2012) το ίδιο πρόσωπο.


Τα οικονομικά δεδομένα: Το 2007 ο Alpha είχε κύκλο εργασιών 92 εκατ. ευρώ και ζημίες 13 εκατ. ευρώ. Το επόμενο έτος που "ανήκει" στην οικονομική διακυβέρνησης της εταιρείας από το Δ. Κοντομηνά, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 98 εκατ, ευρώ και οι ζημίες στα 49 εκατ. ευρώ. Το 2009 ο τζίρος έπεσε στα 71 εκατ. ευρώ και οι ζημίες αυξήθηκαν στα 108 εκατ. ευρώ για να υποχωρήσουν εντυπωσιακά στα 35 εκατ. ευρώ το 2010 με κύκλο εργασιών ύψους 60 εκατ. ευρω. Το ίδιο έτος το σύνολο των υποχρεώσεων της έφτασε τα 108 εκατ. ευρώ και οι συνολικές ζημίες τα 357 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων και των προηγούμενων ετών.

'Ενα είναι βέβαιο. Το θαύμα δεν έγινε. Ο σταθμός δεν ανέβηκε ποτέ στη δεύτερη θέση της θεαματικότητας, τα έσοδα του δεν ήταν ποτέ το προσδοκώμενα, "στη πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά" όπως την χαρακτήριζε το 2008 Η γερμανική συνταγή δεν πέτυχε στην ελληνική κοινωνία. Οι ελληνικοί σταθμοί έκαναν καλύτερα reality από τα γερμανικά. Οι πεθερές, οι μαγειρικές και οι αγρότες ή το Big Brother άφησαν αδιάφορο το δείγμα της AGB.
Το γερμανικό μοντέλο απέτυχε. Είτε γιατί ήταν πιο ευτελές, είτε διότι το ελληνικό τηλεοπτικό σύστημα της διαπλοκής αποδείχθηκε πιο ισχυρό, οι Γερμανοί έφυγαν από τη χώρα. Ούτε εκείνοι δεν μπορούν να αντέξουν τη συνταγή της κ. Μέρκελ.

Εννοείται, πως τους ευχόμαστε καλό ταξίδι.
media-industry.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: