28.1.12

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαβουλεύσεις για το PSI και το νέο δάνειο...


Με την τρόικα να πιέζει για περικοπές συντάξεων, μειώσεις μισθών και κατάργηση των δώρων συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις για να βρεθεί ένα μίνιμουμ συμφωνίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Σε καλό δρόμο δείχνουν να βρίσκονται, πάντως, οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των 100 δισ. ευρώ, οι οποίες θα...

συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο. Μία νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπό τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να ληφθούν αποφάσεις για κοινό πρόγραμμα δράσης απέναντι στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών μας με επιτακτική την ανάγκη πληρωμής των ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Οι συζητήσεις για το PSI θα συνεχιστούν σήμερα, ενδεχομένως και την Κυριακή, καθώς παρότι οι συζητήσεις προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος μέχρι την τελική κατάληξη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός Λουκάς. Παπαδήμος, όταν μεταβεί στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, να μην
έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στελέχη, πάντως, του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος σε τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον
επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ χαρακτήριζαν τα πράγματα «πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα», καθώς η διαβούλευση για το PSI συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να τελειώσει η διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο και PSI, ώστε να γίνει η δημόσια αναγγελία της πρόσκλησης προς τους ομολογιούχους για το κούρεμα πριν από τις 15 Φεβρουαρίου» είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η ώρα της διαπραγμάτευσης είναι τώρα» τόνισε.

«Δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο PSI είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών ενώ για το νέο Μνημόνιο σημείωσε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από σκληρά ανοιχτά θέματα».

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στις 5 το απόγευμα.

Κύριο ζητούμενο της νέας σύσκεψης κορυφής είναι η δημιουργία κοινού μετώπου απέναντι στις «σκληρές» απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες χρησιμοποιούνται στις διαπραγματεύσεις ως προαπαιτούμενο για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ.ευρώ.

Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι μειώσεις των μισθών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι περικοπές αν όχι κατάργηση των δώρων.

Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, είτε σήμερα, είτε την Κυριακή για να συζητηθούν ξανά οι απιτήσεις της τρόικας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. ...
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: