25.1.12

Η λήψη μέτρων προϋπόθεση για PSI και δανειακή σύμβαση...


Τι προέκυψε από τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin
Η άμεση σύνδεση των διαπραγματεύσεων για το PSI με το πακέτο μέτρων που ζητείται από την Ελλάδα προέκυψε από τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η ...
τρόικα (EE-EKT-ΔΝΤ) ασκεί ήδη ασφυκτική πίεση στην Αθήνα για άμεσα μέτρα (μειώσεις μισθών, απολύσεις, κλείσιμο οργανισμών κλπ.) ώστε να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι αλληλένδετες διαδικασίες του PSI και της δανειακής σύμβασης.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τους επικεφαλής της τριμερούς στο γραφείο της οδού Ζαλοκώστα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη δίωρη συνάντηση «διαμορφώθηκε όλο το περίγραμμα των ειδικότερων συζητήσεων που πρέπει να γίνουν και των θεμάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν επίσης «οι ενέργειες που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα ως προς το PSI, στο πλαίσιο των αποφάσεων της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup». Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς τις αμέσως επόμενες μέρες.

«Θα υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις όλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις» δήλωσε το πρωί της ίδιας ημέρας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος στην πορεία για τη δανειακή σύμβαση περιέγραψε τη διαδικασία ως εξής: «Σε ενδιάμεσα στάδια -που δεν θα έχει ψηφίσει ακόμα η Βουλή- πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις των κομμάτων, διότι δεν θα πάμε κατευθείαν στην Βουλή. Στην Βουλή θα πάμε σίγουρα για την δανειακή σύμβαση που θα περικλείει το νέο πρόγραμμα, και άρα τους όρους του νέου προγράμματος, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αναληφθούν δεσμεύσεις σε επίπεδο, ας το πούμε έτσι, χώρας και διεθνών οργανισμών, όχι κρατών μελών, να γίνει επιτελική συμφωνία, όπως λέγεται (staff agreement) το οποίο θέλει και αυτό πολιτικές δεσμεύσεις».

Πίεση για χαμηλότερο επιτόκιο

Το Eurogroup απέρριψε το προσχέδιο συμφωνίας με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα (IIF) το οποίο προέβλεπε μέσο επιτόκιο 4% για τα νέα ομόλογα. Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα δεν θα δεχθεί πλέον επιτόκιο υψηλότερο από 3,5% κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερες απώλειες για τους ιδιώτες ομολογιούχους. Η διαβούλευση όλων των μερών αναμένεται να ενταθεί προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Στη διαπραγμάτευση η Ελλάδα έχει μόνο τυπικά τον έλεγχο της διαδικασίας αυτής» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος. «Τώρα οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα μίλησαν με εμάς κι εμείς ενημερώναμε βέβαια τους εταίρους μας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει και η διαβούλευση με όλη την ομάδα» σημείωσε ο Υπουργός. Σε άλλες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην τελική ευθεία. «Εχουμε την έγκριση και την στήριξη του Eurogroup να ολοκληρώσουμε την διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες» είπε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Για το θέμα του επιτοκίου ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει το 3,5%. «Το μέσο επιτόκιο για τα ομόλογα ως το 2020 θα πρέπει να είναι κάτω από 3,5%» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Ρεν σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI έχουν εισέλθει σε τεχνικό επίπεδο. «Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τις ολοκληρώσουμε σύντομα, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε» δήλωσε ο κ. Ρεν.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν όλες οι πλευρές πόσο πολλά διακυβεύονται και να δουλέψουμε μαζί να συνεργαστούμε για να βρούμε μια λύση» ανέφερε την Τρίτη ο επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα. Ερωτηθείς για το αν η απαίτηση για επιτόκιο 4% είναι η «τελευταία προσφορά» των ιδιωτών, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ολόκληρη η δήλωση Βενιζέλου στις Βρυξέλλες:

«Η χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup ήταν και ουσιαστική και εποικοδομητική. Στην πραγματικότητα, αυτή την στιγμή μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Έχουμε την έγκριση και την στήριξη του Eurogroup να ολοκληρώσουμε την διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.
Στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε την ενεργό συμμετοχή και της Τρόικας και του EFSF και σημαντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μπορούμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση, η οποία θα εκπληρώνει πλήρως όλες τις παραμέτρους της απόφασης του Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Νομίζω ότι τώρα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια η οποία είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για εμάς αλλά για όλη την Ευρωζώνη και για την παγκόσμια οικονομία.
Βεβαίως, η προσπάθεια που συνδέεται με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το περιβόητο PSI, που θα βγάλει πάνω από τους ώμους του ελληνικού λαού ένα βάρος 100 δις. ευρώ, 47 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, συνδέεται απολύτως με το νέο πρόγραμμα.
Αυτές τις ημέρες θα ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα, γιατί χωρίς τα 130 δις. ευρώ του νέου προγράμματος δεν μπορεί να γίνει ούτε το PSI, ούτε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δεσμευθούμε όλοι μαζί. Πρέπει το βάρος να κατανεμηθεί δίκαια. Μόνο έτσι θα έχουμε διασφαλίσει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο.
Ο Έλληνας πολίτης, που ζει μια κατάσταση πιεστική και ανασφαλή επί δύο και πλέον χρόνια, πρέπει να νιώσει ότι υπάρχει τώρα ένα άλλο πλαίσιο, πιο ασφαλές, πιο σταθερό, πιο σίγουρο. Ότι έχει προοπτική.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να συμβάλουν, κατά το μέρος που τους αναλογεί, σε αυτή την προσπάθεια. Και κυρίως τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα είναι η ώρα των δύσκολων, αλλά ιστορικών και σημαντικών αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα να δεσμευθούμε όλοι και τώρα είναι η ώρα να εξηγήσουμε, βλέποντας στα μάτια τον Έλληνα πολίτη, ότι η χώρα μπορεί να γίνει ξανά υπερήφανη. Όχι απλά και μόνο να διασωθεί, αλλά και να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος»..

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: