20.1.12

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το PSI...


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI). O κ. Νταλάρα δήλωσε στο Bloomberg ότι «είναι πιθανό να έχουμε ανακοινώσεις για το PSI αργότερα εντός της ημέρας». Παράλληλα, το... απόγευμα διεξήχθη νέα τηλεδιάσκεψη για το PSI με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, πραγματοποιώντας την πρώτη τους συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης.


Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν εκ νέου με τους επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία, καθώς υπάρχει προσέγγιση σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων που αναμένεται να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα κοντά στο 4%.

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα, ενώ το απόγευμα η τρόικα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα υποβάλει στους ομολόγους του της ευρωζώνης, τους όρους της συμφωνίας για το PSI και θα αποστείλει επιστολές στους πιστωτές για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής. Οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Μαρτίου, πριν από τη λήξη του ομολόγου ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Την πλήρη στήριξη των τριών αρχηγών στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του έργου της, επιβεβαίωσε σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η χθεσινή σύσκεψη με τους κυρίους Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη σύσκεψη «φούντωσαν» τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού ενώ την σκυτάλη των συνομιλιών με τον Πρωθυπουργό έπαιρναν ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

To γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, επιβεβαίωσαν νωρίτερα τρεις πηγές με γνώση των συνομιλιών, διευκρινίζοντας όμως ότι απαιτείται ακόμα σημαντική πρόοδος για να επιτευχθεί οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ιδιώτες απέρριψαν την Τετάρτη κοινή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο του 3,5% για τα νέα ομόλογα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παλαιά.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι επιδιώκουν κουπόνι τουλάχιστον 4%.

Αλλη πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ύψος του κουπονιού που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, επισημαίνοντας πάντως πως η απόσταση των δύο πλευρών για το θέμα μικραίνει.

«Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το κουπόνι και τη ρήτρα ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά η πηγή διευκρινίζοντας πως «συζητείται το κουπόνι στα νέα ομόλογα να είναι κλιμακωτό: Να υπάρχει ένα για τα πρώτα 10 χρόνια και να αλλάξει μετά».

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Μιλώντας χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη το σχήμα του PSI να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα ώστε να επισημοποιηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα
.

Στο μεταξύ, αίσια έκβαση είχε η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμμετάσχει στο δεύτερο «πακέτο» διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Οπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συμφώνησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το δεύτερο ελληνικό δάνειο, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Για να προχωρήσει όμως η σύναψη του νέου δανείου θα πρέπει να συμφωνηθεί αρχικά με την τρόικα που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα το νέο Μνημόνιο.

Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με τους επικεφαλής τρης τρόικας ώστε να υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα ένα προσωρινό Μνημόνιο, καθώς πιέζει ο χρόνος μέχρι τις 20 Μαρτίου που λήγει το ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ και που πρέπει να πληρώσει η χώρα μας.

Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητα τα πρώτα 60 δισ. ευρώ του νέου δανείου εκ των οποίων τα μισά θα δοθούν στις τράπεζες για την ολοκλήρωση του PSI...

Δεν υπάρχουν σχόλια: