16.1.12

Σε αδιέξοδο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το psi,...


Σε αδιέξοδο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το psi , καθώς ο γενικός διευθυντής του IIF Charles Dallara, επιρρίπτει ευθύνες σε Μέρκελ και Σαρκοζί για αθέτηση των συμφωνηθέντων στην σύνοδο του Οκτωβρίου

Σύμφωνα με... τους Financial Times, ο Charles Dallara δήλωσε πως οι Έλληνες αξιωματούχοι διαπραγματεύονται καλή τη πίστει, όμως ήταν επικριτικός προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται σε όσα είχαν συμφωνηθεί στη σύνοδο του Οκτωβρίου. «Η κ. Merkel και ο κ. Sarkozy και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δηλώσει ότι ήθελαν συμφωνία με (κούρεμα) 50% και σε εθελοντική βάση», δήλωσε ο κ. Dallara και συμπλήρωσε: «Ορισμένοι από τους ίδιους τους συνεργάτες τους δεν ακολουθούν αυτήν την απόφαση».

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ως προς το ύψος των ζημιών που θα υποστούν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες ομολογιούχοι, στο πλαίσιο της συμφωνίας των 100 δισ. ευρώ, που θεωρείται κρίσιμη για να επανέλθει υπό έλεγχο το χρέος της χώρας.

Η πρωτοβουλία να εμπλακούν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy εκδηλώνεται μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κινδυνεύει να γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που κηρύσσει στάση πληρωμών στο εθνικό της χρέος τα τελευταία 60 χρόνια., γράφουν οι FT

Πάντως, ο γενικός διευθυντής του IIF πιστεύει ότι η επί της αρχής συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ώστε να οριστικοποιηθεί έγκαιρα για τη λήξη των τίτλων των 14,4 δισ. ευρώ του Μαρτίου.

Σημειώνεται, ότι οι Έλληνες διαχειριστές χρέους είχαν συμφωνήσει με τους ομολογιούχους κουπόνι με επιτόκιο κατά τι λιγότερο από 5%, αλλά οι επίσημοι πιστωτές της χώρας πρότειναν την προηγούμενη εβδομάδα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Η Γερμανία προτείνει κουπόνι 2%-3%, που θα αυξήσει τις ζημίες των ομολογιούχων από 60% σε περισσότερο από 80% επί της καθαρής παρούσας αξίας.

Ένδειξη του επείγοντος είναι η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Guido Westerwelle στην Αθήνα την Κυριακή για συζητήσεις ως προς την αποκαλούμενη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (PSI) με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Στο μεταξύ, σήμα κινδύνου για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% εκπέμπει ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενο κούρεμα μεγαλύτερο του 50% μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο πιστωτικό γεγονός αλλά και να πλήξει σοβαρά την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία την Ελλάδα προκαλώντας μαζική απώλεια καταθέσεων.

«Οι τράπεζες προετοιμάζονται για μια χρεοκοπία της Ελλάδας» γράφει ο γερμανικός τύπος σχολιάζοντας τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών.

Στο μεταξύ, ο Λ. Παπαδήμος, εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι η χώρα θα τα καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδικασίες τόσο για το PSI, όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.

«Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο παρελθόν… και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. είπε μεταξύ άλλων. “Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή”, ξεκαθάρισε ρητά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη. Ωστόσο, οι Financial Times επικαλούμενοι Έλληνα αξιωματούχο, αναφέρουν ότι ακυρώθηκε μια κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα με μελή της ανώτερης επιτροπής του IFF, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Όπως όμως γράφουν τα ΝΕΑ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου θα ταξιδέψουν την Τετάρτη στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, με στόχο να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του Ταμείου για μια συμβιβαστική λύση με τους τραπεζίτες στο θέμα των επιτοκίων των νέων κουρεμένων ομολόγων. Αυτό εννοεί ο κ. Βενιζέλος ως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε σημερινή συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, επεσήμανε πως δεν πρέπει να κινδυνεύσει ο στόχος για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% από την απαίτηση για πολύ υψηλά επιτόκια στα ομόλογα που θα ανταλλαγούν, τονίζοντας, ότι στην Ελλάδα δεν χρειάζονται πλέον μόνο δημοσιονομικά μέτρα, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα.

Ένδειξη τέλος του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις είναι και το γεγονός ότι οι επικεφαλής της Τρόϊκα (Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς) ανέβαλαν την άφιξή τους στην Αθήνα και θα έρθουν αυτήν την εβδομάδα μόνο τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: