13.1.12

«Πρέπει οι New York Times να είναι άγρυπνοι φρουροί της αλήθειας;»...


Ένα ενδιαφέρον και εξαιρετικά προκλητικό ερώτημα σχετικά με την αλήθεια των πληροφοριών που (ανα)μεταδίδουν έβαλαν την Πέμπτη οι New York Times, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από ... τους αναγνώστες τους από μπλογκ και στο Twitter σχετικά με το ρόλο των δημοσιογράφων–προφανώς όχι μόνο των Times και όχι μόνο των δημοσιογράφων στις ΗΠΑ.
Ο συνήγορος των αναγνωστών της εφημερίδας (public editor), Άρθουρ Μπρίσμπεϊν, ρώτησε (σε κάπως ελεύθερη μετάφραση) αν οι Times πρέπει να είναι άγρυπνοι φρουροί της αλήθειας.
Πρέπει οι δημοσιογράφοι να επισημαίνουν αν ευσταθούν ή όχι οι ισχυρισμοί των προσώπων της επικαιρότητας, αναρωτήθηκε με αφορμή γράμμα αναγνώστη.

Ένα από τα παραδείγματά του είναι ενδεικτικό:

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι έχει ζητήσει συγγνώμη (‘apologized’) για λογαριασμό των ΗΠΑ σε σχέση με τις πολιτικές της χώρας. Αυτό αμφισβήτησε ο Πολ Κρούγκαν σε στήλη του, αλλά «ως αρθρογράφος γνώμης σαφώς έχει την ελευθερία να επισημάνει αυτό που νομίζει ότι είναι ψέμα».

Συνεχίζει ο συνήγορος ρωτώντας αν πρέπει ο δημοσιογράφος την επόμενη φορά που θα πει κάτι τέτοιο ο κ.Ρόμνεϊ να προσθέσει μία παράγραφο που θα λέει ότι «ο πρόεδρος πότε δεν ζήτησε συγγνώμη για την αμερικανική πολιτική ή ιστορία· κάθε ισχυρισμός για το αντίθετο βασίζεται παραπλανητική ερμηνεία των λόγων του προέδρου».

Πάντως οι σχολιαστές στην πλειοψηφία τους επισήμαναν στην εφημερίδα ότι αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων, να αναζητούν την αλήθεια να μην είναι στενογράφοι δηλώσεων, όπως έγραψε ένας από αυτούς.

Ο ίδιος ο Μπρίσμπεϊν σε σύντομη δήλωσή του στο μπλογκ του Τζιμ Ρομενέσκο ξεκαθάρισε ότι αυτό που ρωτούσε ήταν αν οι δημοσιογράφοι πρέπει να διαψεύδουν τα αμφίβολης ακρίβειας στοιχεία στα άρθρα που δημοσιεύουν.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: