15.1.12

Τα ιταλικά media για το ναυάγιο του Costa Concordia ...


Τρεις νεκροί, 13 τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά και δεκάδες αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ναυαγίου του... κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia στην ακτή της Τοσκάνης κοντά στο νησί Giglio χθες το βράδυ.

Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν το κρουαζιερόπλοιο να κινείται εκτός πορείας, αλλά ο Ιταλός κυβερνήτης δήλωσε ότι προσέκρουσε σε βράχο πράγμα που υποστήριξαν και κάποια μέλη του πληρώματος.

Η «Repubblica» αναφέρει ότι όλα έγιναν σε λίγα λεπτά, διατάχθηκε εκκένωση αλλά το κρουαζιερόπλοιο άρχισε να έχει κλίση προς τη δεξιά πλευρά.

Επικράτησαν σκηνές πανικού και οι επιβάτες άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οι νεκροί είναι δύο Γάλλοι τουρίστες, οι Francis και Jean-Pierre Micheaud Servel, και ένα μέλος του πληρώματος, ο Περουβιανός Thomas Alberto Costiglia Mendoza. "Είναι λάθος να πούμε ότι το πλοίο ήταν εκτός πορείας" επιβεβαίωσε, επίσης, ο γενικός διευθυντής της Costa Cruises προσθέτοντας ότι αυτή τη διαδρομή κάνει το κρουαζιερόπλοιο 52 φορές το χρόνο.

epizontes

Η «La Stampa» έχει τίτλο το φόβο των αρχών για ακόμη περισσότερους νεκρούς και φιλοξενεί την αφήγηση τεσσάρων επιβατών που παρομοίασαν τις στιγμές που έζησαν με τον Τιτανικό. «Νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε. Ήταν ένας εφιάλτης, όπως στον Τιτανικό, που πραγματικά πιστεύαμε ότι θα πεθάνουμε. Ήμασταν στο δείπνο και ξαφνικά τα φαγητά και τα ποτά άρχισαν να πέφτουν πάνω μας» δήλωσε ένας επιβάτης. «Από τα ηχεία ακούσαμε μία φωνή που ζήτησε ψυχραιμία: «Μιλώ εξ ονόματος του καπετάνιου, είναι μόνο ένα μπλακ άουτ».

Μια ώρα μετά, ακούσαμε τον ήχο των σειρήνων και το σήμα ότι το πλοίο βυθιζόταν». Μεταξύ των επιβατών υπήρχαν δύο αδέλφια ο Yuri και η Naomi Savage 18 και 23 ετών. «Παντού υπήρχαν κραυγές απελπισίας, οι άνθρωποι έπεφταν στη θάλασσα. Καταφέραμε να σωθούμε, γιατί πέσαμε στο νερό με μια βάρκα. Αλλά ήταν πραγματικά τρομερό» δήλωσαν.

Η «Corriere della Sera» πέρα από την απώλεια των ανθρώπων και τις δραματικές στιγμές που έζησαν αναφέρει ότι είναι άμεση προτεραιότητα να ληφθεί υπόψη και η πιθανή περιβαλλοντολογική καταστροφή καθώς στις δεξαμενές του Concord υπάρχουν 2.380 τόνοι πετρελαίου ντίζελ κίνησης που θα μπορούσαν να χυθούν στη θάλασσα. Είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η αφαίρεση του υγρού από τις δεξαμενές ενώ αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευστάθεια του σκάφους.

Το «Rai News 24» πέρα από το εκτεταμένο ρεπορτάζ για τις συνθήκες του ναυαγίου και τις έρευνες αναφέρεται και στο ρόλο των social media. Όπως αναφέρει από τα ξημερώματα η Costa Cruises δημοσίευσε για το γεγονός στο Facebook και το Twitter λέγοντας «Είναι μια τραγωδία που λυπεί βαθιά την εταιρεία μας και οι πρώτες σκέψεις μας αφορούν τα θύματα. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας και τη συμπαράσταση μας στις οικογένειες και τους φίλους τους. Αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στις επιχειρήσεις καθώς θέλουμε να προσφέρουμε βοήθεια στους επιβάτες και το πλήρωμα που ήταν στο πλοίο για να γυρίσουν γρήγορα στο σπίτι τους». Μετά από αυτό το μήνυμα ακολούθησαν χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης και έκφρασης λύπης από τους χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι ρωτούν πως μπορούν να βοηθήσουν υλικά ή ψυχολογικά.
mediagate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: