21.1.12

IIF: Προ των πυλών η συμφωνία...


Ενα βήμα πριν από την επίτευξη της συμφωνίας που θα καταστήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει μία τελευταία ευκαιρία για υγιή ανάπτυξη βρίσκεται η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου και...

ύστερα από νέα, πεντάωρη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών, Charles Dallara, η οποία ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 8 το απόγευμα της Παρασκευής, το IIF εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της και καλεί όλες τις πλευρές να δράσουν "αποφασιστικά" προκειμένου να οριστικοποιηθεί.

«Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους αρχίζουν να συγκροτούνται», αναφέρει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία».

Οι συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους του IIF, όπως πληροφόρησε ο κ. Βενιζέλος τους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμoυ, θα συνεχιστούν και σήμερα.

H ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ CHARLES DALLARA & JEAN LEMIERE
IIF: Προ των πυλών η συμφωνία
«Συνεχίστηκαν οι συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Τα στοιχεία μίας άνευ προηγουμένου εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) μπαίνουν σε τάξη. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά και να επωφεληθούμε της ευκαιρίας ώστε να οριστικοποιήσουμε αυτήν την ιστορική συμφωνία συνεισφέροντας στην οικονομική στραθερότητα της Ελλάδας,της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας».

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H προ των πυλών συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους δημιουργεί, νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία.
IIF: Προ των πυλών η συμφωνία

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για το «κούρεμα του αιώνα», καθώς δεν είναι μόνο η μείωση του χρέους, η οποία σε βάθος χρόνου υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, αλλά και η περιστολή των δαπανών του προϋπολογισμού για την πληρωμή τόκων η οποία εκτιμάται σε 4 με 5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Τονίζουν δε ότι θα βελτιώσει αισθητά το κλίμα στην αγορά, καθώς θα εκλείψει το ενδεχόμενο «χρεοκοπίας» και «εξόδου από το ευρώ».

Είναι χαρακτηριστικό πως στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι, με την εφαρμογή του PSI σε συνδυασμό με τα έσοδα που θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από φέτος κιόλας, το χρέος θα καταστεί βιώσιμο νωρίτερα από το 2020 που τέθηκε ως στόχος στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Μαραθώνιος επαφών
Χθες υπήρξε ένας μαραθώνιος συναντήσεων, τηλεφωνημάτων και τηλεδιασκέψεων.
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, υποδέχτηκε δύο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και στο μεσοδιάστημα είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ.

Σε παράλληλο χρόνο πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις ώστε να ενημερωθούν ΔΝΤ, Ευρωζώνη και τραπεζίτες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους του PSI, ενώ παραμένουν ανοιχτά θέματα «τεχνικής φύσης» τα οποία εκτιμάται ότι θα κλείσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Όπως αναφέρει το σαββατιάτικο φύλλο του Εθνους (ρεπορτάζ: Κώστας Τσαχάκης, Εφη Καραγεώργου), στο γενικό πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ιδιώτες και ξεπερνούν κατά τι τα 200 δισ. ευρώ θα «κουρευτούν» στην ονομαστική τους αξία κατά 50% και τα υπόλοιπα θα ανταλλαγούν με νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας αλλά και 2ετή ομόλογα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).

Πιο αναλυτικά, για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους τα 50 ευρώ διαγράφονται και τα εναπομείναντα 50 ευρώ καλύπτονται ως εξής:

Τα 35 ευρώ θα ανταλλαγούν με νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Τα 15 θα ανταλλαγούν με διετή ομόλογα του EFSF και δεν θα δοθούν μετρητά στους ιδιώτες επενδυτές όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι κλιμακωτό μεταξύ 3,5% και 4,6%. Δηλαδή τα νέα 30ετή ομόλογα που θα πάρουν φέτος οι ιδιώτες θα έχουν επιτόκιο 3,5% μέχρι το 2014.

Από το 2015 έως και το 2020 το επιτόκιο ανεβαίνει στο 3,9%. Από το 2021 και μέχρι τη λήξη τους διαμορφώνεται στο 4,6% και είναι δυνατόν να αυξηθεί περαιτέρω, αν η Ελλάδα επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.Το μεσοσταθμικό επιτόκιο βρίσκεται στην περιοχή του 4% και η απομείωση των τραπεζών σε όρους καθαρής θέσης διαμορφώνεται μεταξύ 65% και 70%....
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: