10.1.12

Κουλούρης: Ο συγκεντρωσιάρχης του Ανδρέα με το eyeliner...


Ο Κίμων Κουλούρης ο οποίος τα τελευταία 24ωρα πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο με την ομαδα ΔΙΑΣ, υπήρξε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της «προϊστορίας» του ΠΑΣΟΚ, από το 1974 ως και το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο φοιτητής της ΑΣΟΕΕ με την...
έντονη συνδικαλιστική δράση στη δεκαετία του 1960 μπήκε στην πολιτική ως μέλος της οργάνωσης Νέων της Ενωσης Κέντρου του Γεώργιου Παπανδρέου. Τότε γνώρισε και τον Ανδρέα Παπανδρέου κοντά στον οποίο πορεύτηκε σε όλη τη ζωή του...


Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από το Λονδίνο το 1974, μετά την πτώση της Δικτατορίας, όπου ζούσε και ήταν υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΚ, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου χρίστηκε συγκεντρωσιάρχης του κινήματος συνδέοντας το όνομά του με την πορεία του Ανδρέα προς την εξουσία, από το 12,5% των πρώτων μεταπολιτευτικών εκλογών στο θρίαμβο του 1981 με το 48%.

Το 1981 αφήνει τη ΔΕΗ όπου εργαζόταν προδικτατορικά και απ΄ όπου είχε απολυθεί μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών για να επαναπροσληφθεί μετά την αποκατάσατση της Δημοκρατίας και τοποθετείται στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού. Οι Έλληνες αρχίζουν να ανακαλύπτουν αυτόν τον αυτοδημιούργητο Κερκυραίο που μιλάει με ύφος πομπώδες και ελαφρώς ακατάληπτο, "συμπεριφέρεται σαν νεκροθάφτης της δεξιάς" και δείχνει να λατρεύει σαν θεό τον Ανδρέα Παπανδρέου, Είναι η εποχή της μεγάλης Χίμαιρας, τότε που ο "δημοκρατισμός" ισοπεδώνει την αξιοκρατία και ουσιαστικά μπαίνουν οι βάσεις για την μετέπειτα χρεοκοπία της χώρας.

Ο Κίμων που ζει τότε στην σφαίρα του ονείρου ανήκει σε εκείνη την γενιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Γιώργο Κατσιφάρα και άλλους που ενθάρρυναν την προσωπολατρεία στο κόμμα, πέφτοντας στην συνέχεια θύματα και οι ίδιοι του ιδιοτυπου αυταρχισμού του Ανδρεικού ΠΑΣΟΚ. Την εποχή εκείνη ωστόσο, είναι ένας από τους ήρωες της Αλλαγής και απολαμβάνει τον προσωπικό και συλλογικό θρίαμβο, πιστευοντας ότι αλλάζει την Ελλάδα. Μαζί με την Αλλαγή ο ωραίος Κίμων ανακαλύπτει και την ωραία ζωή και τις γυναίκες. Είχε ήδη παντρευτεί την Ρούλα Καπετανάκη, μια όμορφη κρητικοπούλα με την οποία θα αποκτήσουν πέντε παιδιά, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 80 θα χάσουν το πρωτότοκο αγόρι τους από μια σπανια αρρώστια. Ο θάνατος αυτός θα σημαδέψει για παντα την ζωή του Κίμωνα. Θα το ξεπεράσει, όμως, χάρις στην μεγάλη θέληση για ζωή και την ανεξάντλητη αισοδοξία του. Παρόλα αυτά το τραύμα θα το κουβαλάει για πάντα, όπως λένε οι φίλοι του. Πολύ αργότερα θα αναζητήσει μέσα από την ψυχανάλυση να απαντήσει στους γρίφους του ψυχισμού του.

Το 1981 τα μεγάλα αστικά και επιχειρηματικά τζάκια, που εγκαταλείπουν την ΝΔ διαπιστώνοντας ότι η νέα εξουσία θα έχει διάρκεια, ανοίγουν τα σαλόνια τους στους σταχανωβίτες της Αλλαγής. Και όχι μόνο τα σαλόνια τους. Σε λίγα χρόνια οι πρώην "decamissados" αποκτούν συνήθειες και τρόπο ζωής που δύσκολα δικαιολογούνται από την βουλευτική αποζημίωση. Παρόλα αυτά ο Κίμων διατηρεί την λαϊκότητά του η οποία και αρέσει στις γυναίκες. Τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν να λένε για τους έρωτες του Κίμωνα, που όλως τυχαίως στην συνέχεια "μετακομίζουν" με άνωθεν παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Λέγεται ότι δημοσιογράφος που προσελήφθη στην ΕΡΤ στα τέλη της δεκαετίας του 80, έμεινε κόκκαλο βλέποντας τόσες πολύ ωραίες γυναίκες συγκεντρωμένες στην κρατική τηλεόραση. Οταν ρώτησε ένα παλαιότερο συναδελφο να του δώσει την εξήγηση, πήρε την ακόλουθη μονολεκτική απάντηση:"Κίμων"!

Με τον θάνατο του Ανδρέα το 1996 και την έλευση του Σημίτη στο κόμμα κλείνει ο κύκλος της ηρωικής εποχής στο ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά κλείνει και ο κύκλος της γενιάς του Κίμωνα και του Κατσιφάρα (με τον οποίο αλληλομισιούνταν... αδιατάρακτα απο το 1981), αφού η ήττα του Άκη στην σύγκρουση του '96, σηματοδοτεί σταδιακά και την δική τους αποστρατεία.

Στην κυβέρνηση επανήλθε στη δεύτερη θητεία Σημίτη, την περίοδο 2000-2004 ως υφυπουργός Ανάπτυξης. Τότε μάλιστα οι παρεμβάσεις του στις λαϊκές αγορές για τη συγκράτηση των τιμών, πάντα παρουσία των τηλεοπτικών καμερών, είχαν αφήσει εποχή. Σε μια περίπτωση μάλιστα είχε εμφανιστεί στην Ερμού να αγοράσει σεμεδάκια από πλανόδια μικροπωλήτρια. Οταν ρωτήθηκε, είχε πει ότι ήθελε να βοηθήσει μια φτωχή βιοπαλαίστρια έως ότου αποδείχθηκε ότι ήταν κινεζικής κατασκευής.

Το πελατειακό εκλογικό σύστημα της Β' Αθηνών και οι εξαρτήσεις κάθε είδους θα του διασφαλίσουν την επανεκλογή του έως το 2007. Στην σύγκρουση του 2007 θα πάρει θέση υπέρ του Βενιζέλου, όμως επειδή οι εποχές έχουν αλλάξει η δημόσια υποστήριξή του στον Μπένι, μάλλον έκαναν κακό στον σημερινό υπουργό Οικονομικων.

Ένας Παπανδρέου τον έφερε στην πολιτική και ένας άλλος, ο Γιώργος, τον έθεσε στο περιθώριο της. Το Φλεβάρη του 2007 θα χάσει το μέτρο και μετά από μια επίθεση στον Πάγκαλο, ο οποίος την εποχή εκείνη στήριζε φανατικά τον Γιώργο Παπανδρέου, θα διαγραφεί απο την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κίμων επιτέθηκε στον πρώην υπουργό, λέγοντας ότι πρόκειται για το πρόσωπο που αποκάλεσε τον Ανδρέα Παπανδρέου δωρολήπτη, που μετείχε στην κίνηση των τεσσάρων κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και μετά επέκρινε και τον Κώστα Σημίτη που, όπως υποστήριζε, ντρόπιασε τη χώρα με την υπόθεση Οτσαλάν.

«Φταίνε οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν τον κ. Πάγκαλο μεγάλο στέλεχος» υποστήριξε ο Κίμων Κουλούρης - αναφορά που όπως εκτιμάται προκάλεσε την έντονη ενόχληση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κίμων Κουλούρης επανήλθε με δήλωσή του, στην οποία μιλούσε για «σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» και «σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ». Αναφέρει, επίσης, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άλλον έπρεπε να διαγράψει, αλλά δεν το έπραξε, ενώ αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωσή του είπε ότι απλώς υπερασπίστηκε τις βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες παίζουν κάποιοι και αυτό, όπως ανέφερε, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το 2009 παρά τις προσπάθειες να γεφυρώσει τις διαφορές με τον Παπανδρέου δεν θα συμπεριληφθεί στις λίστες του κόμματος. Εκτοτε, θα αρχίσει η σταδιακή απόσυρσή από την επικαιρότητα που θα τραυματίσει το υπερ εγώ του! Αυτοί που τον γνωρίζουν καλά επιμένουν ότι- όπως όλες οι "πριμαντόνες"- δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την αποβολή του απο τον πολιτικό θίασο της χώρας και το προσκήνιο!

Θα κάνει μια προσπάθεια να σταδιοδρομήσει σαν δημοσιογράφος στον Αθήνα 9,84 και στην συνέχεια σαν σύμβουλος επιχειρήσεων. Οι πόρτες όμως, στον εγωιστικό και ιδιοτελή κόσμο του χρήματος θα κλείσουν γρήγορα!

Στις 15 Νοεμβρίου του 2009 θα δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή στο Alter: «Ψάχνω για δουλειά, είμαι άνεργος Εχω αφήσει μόνο χρέη στην οικογένειά μου». Κανείς δεν θα τον πιστέψει, ωστόσο, λόγω της καχυποψίας της κοινής γνώμης προς το πολιτικό σύστημα!

Δεν θα το βάλει κάτω. Συνεχίζει να γυμνάζεται και να γοητεύει το ωραίο φύλο. Λένε ότι κάθε φορά που επισκεπτόταν τα τηλεοπτικά πλατώ, στο τέλος των εκπομπών πλησίαζε την πιο ωραία εργαζόμενη, έσφιγγε την γροθιά του και της έλεγε: "Πιάσε να δείς ποντίκι! Ούτε τριαντάρηδες δεν το έχουν". Το κυνήγι το αιώνιας νιότης τον είχε στείλει νωρίτερα σε ινστιτούτα ομορφιάς όπου ανακάλυψε την προσθετική μαλλιών και το eyeliner. Το επεισόδιο με την ομάδα ΔΙΑΣ ήταν ένας επίλογος μιας ζωής που ξεκίνησε σαν παραμύθι και μοιάζει να τελειώνει σαν φάρσα...
Αναρτήθηκε από Kafeneio

Δεν υπάρχουν σχόλια: