23.1.12

Κρίσιμες συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin...


Στο επίκεντρο θα τεθεί το θέμα της Ελλάδας στις συνεδριάσεις που θα λάβουν χώρα Δευτέρα και Τρίτη.
Η Ελλάδα και το θέμα της απομείωσης του χρέους της θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ αναμένεται η τελική συμφωνία για ...
το PSI στη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου, για την οποία ο Τσαρλς Νταλάρα παρουσιάζεται αισιόδοξος.

Πτυχές της συμφωνίας για το PSI θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Με την επίτευξή της, ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. Έντονες πιέσεις ασκούνται από ΔΝΤ και Γερμανία για επιτόκιο κάτω του 4%, με αποτέλεσμα τις αντιδράσεις των ιδιωτών ομολογιούχων. Από πλευράς του, το IIF προτείνει μέσο επιτόκιο κοντά στο 4,25%, με την τρόικα να επιμένει για επιτόκιο 3%.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι ομολογιούχοι θα έπαιρναν επιτόκιο κοντά στο 3% για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο του 4% για τα ομόλογα λήξης 2015 - 2021 και επιτόκιο 4,5% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2022. Επίσης προτεινόταν μεγαλύτερο επιτόκιο σε περίπτωση ισχυρής μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας (ρήτρα ανάπτυξης).

Το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 50%, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ η επίπτωση στην καθαρή παρούσα αξία θα κυμαίνεται μεταξύ 64,5% και 69,5%, ανάλογα με το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα χρησιμοποιηθεί.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: