15.1.12

Αγωνία τώρα για το EFSF...


Την ετυμηγορία της Standard & Poor’s για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένουν πλέον με αγωνία οι Ευρωπαίοι. Η αναμονή δεν αναμένεται να... κρατήσει πολύ, καθώς όπως ανακοίνωσε τηλεφωνικά ο υπεύθυνος του οίκου για την αξιολόγηση των κρατών στην Ευρώπη Μόριτς Κρέμερ η ανακοίνωση της S&P σχετικά με το EFSF θα δημοσιοποιηθεί λίαν προσεχώς.

Ο ίδιος φάνηκε ανήσυχος για την αναστολή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα για το PSI+ και εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καν επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων που έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF τέθηκε υπό επιτήρηση μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στις αρχές Δεκεμβρίου και ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά τώρα τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτά τα θεσμικά όργανα η μαζική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εννέα χωρών της ζώνης του ευρώ.

Το Ταμείο στήριξης του ευρώ κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, η οποία θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς την Παρασκευή ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δύο χωρών με βαθμολογία ΑΑΑ, της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Έπειτα από τις υποβαθμίσεις, η Ευρωζώνη δήλωσε αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει το τριπλό Α του EFSF. «Οι χώρες που παρέχουν εγγυήσεις για το EFSF επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να διερευνήσουν τις εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρηση του ΑΑΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Το EFSF χρειάζεται την αξιολόγηση ΑΑΑ για να δανείζεται με χαμηλό κόστος από τις αγορές και στη συνέχεια να χορηγεί δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο Κρέμερ δήλωσε πως η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν είναι ένα σενάριο που έλαβε υπ’ όψιν του ο οίκος στην απόφασή του να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των εννέα χωρών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της S&P να μειώσει τη βαθμολογία αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, σε ορισμένες μάλιστα κατά δυο βαθμούς, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: