19.1.12

Τα κυκλώματα των εκβιαστών πίσω από αυτοκτονίες επιχειρηματιών...



Με μια αυτοκτονία επιχειρηματία τον περασμένο Ιούνιο και με μια απόπειρα αυτοκτονίας επιχειρηματία τον Οκτώβριο του 2011 στη Θεσσαλονίκη σχετίζεται η δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, δυο από τα κυκλώματα είχαν... δανείσει στον αυτόχειρα 550.000 με επιτόκιο 10% το μήνα και άλλες 100.000 με 5% μηνιαίως. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος που εμπλέκεται στην υπόθεση έδινε πληροφορίες στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης για τα ευρήματα της αστυνομίας από την αυτοκτονία του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, εκατοντάδες επιχειρηματίες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σέρρες, είχαν πέσει θύματα των συγκεκριμένων κυκλωμάτων. Όπως μάλιστα ανέφερε, ο Διευθυντής Ασφαλείας, Ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, «έγινε αγώνας για να βγάλουν την υπόθεση, καθώς τα θύματα φοβούνται και δεν μιλούν».

Χαρακτήρισε αδίστακτους τους εμπλεκόμενους στις οργανώσεις, αναφέροντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν και σωματικές βλάβες. «Τα θύματα ήταν με μια θηλιά στο λαιμό μόνιμη, ήταν σε απόγνωση, λόγω του επιτοκίου που έφτανε έως 15% μηνιαίως. Από τη στιγμή που δεν πλήρωναν το όφελος, ήταν αδίστακτοι» τόνισε. Οι έρευνες για την υπόθεση εκβιασμών, τοκογλυφίας και απάτης ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο και την Τρίτη υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών, για τη σύλληψη των εμπλεκομένων.

Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στους 53, και αναμένεται να φτάσει στους 62. Ανάμεσά τους επιχειρηματίες, ανώτερο στέλεχος του Σ.ΔΟΕ Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος, ιατρός, ένας υπάλληλος Π.Α.Ε και ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Και τα τέσσερα κυκλώματα συνδέονται μεταξύ τους καθώς είχαν κοινό αντικείμενο αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και κοινά θύματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης:

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαίως. Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων το ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, το γνωστό δημοσιογράφο, ένα απότακτο αστυνομικό και δύο τραπεζικά στελέχη. Ο αρχηγός εντόπιζε τα θύματα και ερχόταν σε επικοινωνία μαζί τους, το στέλεχος του ΣΔΟΕ παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για καταγγελίες που δεχόταν το Σώμα, ενώ ο δημοσιογράφος είχε το ρόλο να εισπράττει τα χρήματα είτε ο ίδιος είτε μέσου λογαριασμού του.

Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Μάλιστα, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δάνειζαν με επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 53χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος για τα έτη 2006 ως 2010 δεν εμφάνισε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή εισοδήματος. Η οργάνωση διέθετε 13 επιπλέον ενεργά μέλη, ενώ υπολογίζεται ότι τα κέρδη της οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010, υπερβαίνουν τα 2.200.000 ευρώ. Η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα πραγματοποιούταν μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Μέλη της οργάνωσης φέρονται ότι έπαιξαν δελτία αξίας 207.790 ευρώ, από όπου κέρδισαν 824.244 ευρώ.

Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2009 με αντικείμενο τους τοκογλυφικούς δανεισμούς, με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και απάτες. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 150.000 ευρώ. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 38χρονος, ο οποίος δεν έχει υποβάλλει Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος για κανένα από τα έτη 2005-2010. Η οργάνωση απαρτιζόταν από 14 μέλη, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός και ένας έγκλειστος φυλακών, οι οποίοι έδιναν τα χρήματα για να τα δανείζουν στα θύματα.

Η τέταρτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και ενέχεται σε τοκογλυφικό δανεισμό με επιτόκιο 6,5 ως 80% μηνιαίως. Τα μέλη της προέβαιναν σε εκβιάσεις 33 καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας. Την αρχηγία της οργάνωσης, η οποία αριθμούσε συνολικά 19 μέλη, είχαν αναλάβει τρία αδέρφια, ηλικίας 43,43 και 32 ετών. Μεταξύ των μελών ήταν ένας εφοριακός, ο οποίος συνέδραμε στη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υποκρύπτεται η προέλευση των παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη.

Κατασχέθηκαν 19 πολυτελή αυτοκίνητα, 4 δίκυκλα, εκατοντάδες συναλλαγματικέ και επιταγές, 100.000 ευρώ μετρητά και εκατοντάδες ιδιωτικά συμφωνητικά δανείων. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα από τον οποία πήραν προθεσμία να απολογηθούν αύριο.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: