17.1.12

Θεσσαλονίκη: Γεωγραφική συρρίκνωση της αγοράς και νέο κύμα λουκέτων ...


Ποιο είναι το νέο χαρακτηριστικό της αγοράς της Θεσσαλονίκης που αποκαλύπτει η πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου για τον τζίρο της εορταστικής περιόδου; Ότι η πραγματική αγορά της ... πόλης, εκεί που ακόμα κάτι κινείται, συρρικνώνεται πλέον σε τέσσερις, πέντε δρόμους, βασικά στην περιοχή που περικλείεται από Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Προξένου Κορομηλά, Αριστοτέλους και Αγίας Σοφίας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κωστής Χαντζαρίδης, μόνο τα καταστήματα που βρίσκονται στους παραπάνω εμπορικούς δρόμους καταφέρνουν να δείχνουν αντοχές στη γενικότερη καταναλωτική άπνοια, είτε εμφανίζοντας συγκριτικά μικρότερες απώλειες είτε (οι λιγότεροι) διατηρώντας τα περσινά μεγέθη. Σε όλους τους άλλους δρόμους του λεγόμενου Ιστορικού Κέντρου, αλλά και στις περιφερειακές αγορές, η κατάσταση είναι -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δραματική, εικόνα που αποτυπώνεται στη μέση μείωση, κατά 30%, των εσόδων στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν και τους τζίρους στα μεγάλα εμπορικά κέντρα να είναι μειωμένοι επίσης κατά 30%. Και εκεί παρατηρείται, κατ' αναλογία, το φαινόμενο της συγκέντρωσης του τζίρου στα πολυκαταστήματα, με τους μεμονωμένους καταστηματάρχες να δίνουν κυριολεκτικά μάχη επιβίωσης.

Οι έμποροι δεν έχουν πολλά να ελπίζουν ούτε από τις εκπτώσεις που τυπικά και μόνο ξεκίνησαν χθες - ουσιαστικά άλλαξε η επιγραφή στις βιτρίνες, καθώς οι «προσφορές» λόγω της κρίσης έχουν στην πραγματικότητα υποκαταστήσει τον θεσμό των εκπτώσεων. Η αγορά της Θεσσαλονίκης χθες ήταν κυριολεκτικά και μεταφορικά παγωμένη και τίποτα δεν θύμιζε τον σχεδόν πανηγυρικό χαρακτήρα της πρεμιέρας των εκπτώσεων στις εποχές της (επίπλαστης) ευμάρειας.

Έτσι, εισερχόμενη η πραγματική οικονομία στον σκληρό πυρήνα της ύφεσης, με τη ρευστότητα να παραμένει στο σημείο «μηδέν», μία μεγάλη μερίδα καταστημάτων της πόλης κινδυνεύει με αφανισμό. «Είναι πολλοί οι έμποροι οι οποίοι το μόνο που προσδοκούν, στον επόμενο 1-1,5 μήνα, είναι να ρευστοποιήσουν όσο-όσο τα αποθέματά τους για να… κλείσουν αμέσως μετά, χωρίς προβλήματα και υποχρεώσεις, τα καταστήματά τους. Οι δυνατότητες και η διάθεση για κατανάλωση, όπου δεν έχουν ήδη εξανεμιστεί, περιορίζονται δραματικά και δυστυχώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Εκτιμώ ότι από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα χιλιάδων λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης, που μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει συνθήκες οριστικής αποδιάρθρωσης του κοινωνικού ιστού», προειδοποιεί ο κ.Χαντζαρίδης.

Ο Μάρτιος λοιπόν δεν αναμένεται καυτός μόνο για τις βαριές δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας, που, αν δεν έχει στο μεταξύ ρυθμίσει το χρέος της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας (λήξη του περίφημου ομολόγου). Παράλληλα, θα εκτυλίσσεται το δράμα της πραγματικής οικονομίας. Και όποιος αντέξει…
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: