10.1.12

Ξηλώνουν τον φόρο Παπακωνσταντίνου στα μερίσματα...


Ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των μερισμάτων έως 45%, το οποίο επέβαλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (και με το οποίο έβαλε και τυπικά ταφόπλακα στις όποιες επενδύσεις μπορούσαν να υπάρξουν στην περασμένη διετία), φέρνει το... πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ξηλώνει τις παλαιές διατάξεις και προβλέπει αυτοτελή φορολόγηση 25%.

Μπροστά στην επενδυτική άπνοια και καθώς οι αποδόσεις των επιχειρηματικών επενδύσεων έχουν καταβαραθρωθεί, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την κατάργηση της βαριάς φορολόγησης για όσους τυχόν αποκτήσουν εισόδημα από μερίσματα.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη διάταξη συνέβαλε στην καταβαράθρωση των εσόδων, καθώς αρκετές εταιρείες σταμάτησαν τη διανομή μερίσματος και χρησιμοποίησαν την διαδικασία επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους τους, η οποία είναι αφορολόγητη.

Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο καταργεί και αναδρομικά τον φόρο για διανεμόμενα μερίσματα ή κέρδη οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστικής περιόδου 2010) και εφεξής.

Ως σήμερα γίνεται παρακράτηση φόρου 25% στο εισόδημα από κινητές αξίες, στα κέρδη που διανέμουν οι συνεταιρισμοί ή οι ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας. Η παρακράτηση αυτή επιβάλλεται στα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες

α) με τη μορφή μερισμάτων ή προμερίσματος σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές.

β) με τη μορφή αμοιβών και ποσοστών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στους διευθυντές και αμοιβών στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, εκτός μισθού.

Από εκεί και πέρα, με το ισχύον σύστημα Παπακωνσταντίνου, στα μερίσματα αυτά, η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα πιο πάνω εισοδήματα δεν εξαντλείται με την παρακράτηση 25%. Τα εισοδήματα από μερίσματα συναθροίζονται με όλα τα υπόλοιπα και, αν ο δικαιούχος των μερισμάτων είναι φυσικό πρόσωπο και τον πιάνει συντελεστής φορολογίας υψηλότερο του 25%, τότε τα μερίσματα φορολογούνται με τον οικείο συντελεστή μέχρι 45%.

Αντιστρόφως όμως, αν τις γενικές διατάξεις προκύπτει χαμηλότερος συντελεστής, τότε προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου που του επιστρέφεται...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: