2.1.12

Ιράν: «Δεν θα κλείσουμε τα Στενά του Χορμούζ»...


Η διεθνής κοινότητα αναμένει τη λήξη των ναυτικών γυμνασιών που πραγματοποιεί η Τεχεράνη στον Περσικό Κόλπο, στο τελευταίο σκέλος των οποίων είναι προγραμματισμένη η δοκιμή ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς.

Περίπου το 40% του αργού πετρελαίου που...
μεταφέρεται δια θαλάσσης περνά από τα στενά. «Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και όχι υπέρ του κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διοικητής του ναυτικού, ο ναύαρχος Μαχμούντ Μουσαβί, στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA. «Όμως έχουμε ένα μερίδιο των στενών και αν τα συμφέροντά μας τεθούν σε κίνδυνο, τότε τα συμφέροντα των άλλων (χωρών του Αραβικού Κόλπου) θα τεθούν επίσης σε κίνδυνο», είπε.

Ο Μουσαβί είναι επίσης εκπρόσωπος για τα εν εξελίξει ναυτικά γυμνάσια στον Κόλπο, τα οποία έχουν επισκιασθεί από απειλές και κόντρα απειλές των ΗΠΑ όσον αφορά τα Στενά του Χορμούζ.

Έχουν υπάρξει επίσης αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς το Σάββατο όπως είχε προηγουμένως ανακοινώσει ο Μουσαβί, ωστόσο οι δοκιμές φέρεται να έχουν αναβληθεί.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σήμερα έγινε με επιτυχία δοκιμή ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς. Οι δοκιμές πυραύλων υποτίθεται ότι είναι το τελευταίο μέρος των γυμνασίων που θα λήξουν τη Δευτέρα.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: