16.1.12

Επίθεση φιλίας στους Ελληνες από τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών...


Ρεπορταζ Αριστοτελία Πελώνη
Επίθεση φιλίας στον ελληνικό λαό - του οποίου τις θυσίες, όπως είπε, σέβεται και αναγνωρίζει - αλλά και αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις απηύθυνε στη χθεσινή επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και...
πρώην αντικαγκελάριος Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το PSI «θα φθάσει σε καλό αποτέλεσμα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βεστερβέλε, ο οποίος ήλθε αυθημερόν στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας, όταν ρωτήθηκε από γερμανούς δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δήλωσε ότι «Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί» και ότι αρνείται να συμμετάσχει στην εν λόγω συζήτηση. Τόνισε μάλιστα πως το Βερολίνο πρέπει να ενθαρρύνει τους Ελληνες και όχι να δίνει εντολές.
Μήνυμα στήριξης μετέφερε ο γερμανός ΥΠΕΞ και στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο, όπου - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - συζητήθηκαν ευρύτερα τα ζητήματα της οικονομίας και η ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων. «Θέλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτής της δύσκολης εποχής. Ηλθα για να φέρω μήνυμα ενθάρρυνσης, αλλά ο δύσκολος δρόμος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο κ. Βεστερβέλε στο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία αναγνωρίζει και σέβεται τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα.

ΓΙΑ ΤΟ PSI.Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζήτημα του PSI δεν συζητήθηκε τη συνάντηση με τον Λ. Παπαδήμο ούτε σε αυτή με τον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τα «ΝΕΑ» ο κ. Βεστερβέλε αρνήθηκε να σχολιάσει την εμπλοκή στις σχετικές διαπραγματεύσεις και αρκέστηκε να απαντήσει ότι αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και πως «με καλή πίστη θα φτάσουμε σε καλό αποτέλεσμα. Δεν είναι σωστό να υποθέτουμε, ας δώσουμε μια ευκαιρία στα συμφωνηθέντα πακέτα». Επίσης, επανέλαβε ότι στήριξη και αλληλεγγύη θα υπάρξουν «μόνο εφόσον τηρούμε αμοιβαία όσα έχουμε δεσμευτεί».

ΜΕ ΔΗΜΑ.«Οι Ελληνες έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες και πιστεύουν ότι πολλές από αυτές δεν έπιασαν τόπο. Είναι απογοητευμένοι. Είναι απαραίτητο να δώσουμε ελπίδα στους Ελληνες», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Σταύρος Δήμας (κατόπιν δικής του πρόσκλησης ήρθε στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας). «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, περισσότερα μέσα, να αναπνεύσει, να βάλει βάσεις για την ανάκαμψη», προσέθεσε. Ο κ. Βεστερβέλε επιτέθηκε ευθέως και κατά των οίκων αξιολόγησης μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις, αφήνοντας αιχμές για την ανεξαρτησία τους. «Είναι καιρός η Ευρώπη να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο ζήτημα των οίκων. Η αγορά δεν προλαβαίνει να χαλαρώσει και οι αξιολογήσεις τους προκαλούν ένταση στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης. «Από όσα άκουσα κατά τις συναντήσεις που είχα, όλες οι δυνάμεις τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και όλοι έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης», σημείωσε ο κ. Βεστερβέλε.
Επιτελικά στελέχη της Συγγρού υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση Βεστερβέλε - Σαμαρά στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή δεν έγινε αναφορά στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αλλά ζητήθηκε επίμονα να παραμείνει η χώρα μας προσηλωμένη στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Σταύρος Δήμας, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: